Sindromul plictiseală

Aud mereu  aceste replici:„ Mă simt deranjat când ştiu că mâine trebuie să merg la muncă, va fi plictisitor;  Facebook-ul este deja plictisitor; să priveşti la TV, este plictisitor;  cititul este plictisitor; plimbarea este plictisitoare; să asculţi muzică, este plictisitor;  astăzi a fost o zi plictisitoare. „

Cred că, mulţi suntem atacaţi de acest sindrom plictiseală şi că tuturor ni se întâmplă să ne plictisim într-un moment al zilei şi mereu căutăm soluţii pentru a alunga plictiseala.  Ciudat este faptul că spunem  că  ne plictisim,  dar  în acelaşi timp  ne şi plângem  că timpul este mult prea scurt pentru câte avem de făcut.

Mereu mă întreb: de ce oamenii se plictisesc?  Sunt ei cu adevărat plictisiţi  sau  doar folosesc această expresie: sunt plictisit ?!
Uneori, chiar şi viaţa devine plictisitoare pentru oameni. Acum, în cazul în care viaţa devine plictisitoare, care ar fi  cea mai bună soluţie?  Să ne schimbăm stilul de viaţă sau mai bine să murim?

Cred totuşi că  această expresie, sunt plictisit,  poate fi  înlocuită  de alte expresii.  De exemplu:  sunt  obosit,  sunt suprasolicitat, încât nu ştiu ce să mai fac;  sunt neinspirat  şi uite aşa putem înlocui expresia acestui  sindrom plictiseală.

Mă întreb ce provoacă această stare de plictiseală?   Inutilitatea stilului de viaţă de astăzi sau am ajuns  noi la nivelul de  saturaţie? Există cu adevărat plictiseală sau este doar o  stare negativă care apare la un  moment dat, pentru ca noi să avem posibilitatea să ne deschidem ochii pentru a vedea câte lucruri interesante avem de făcut şi care  ne pot aduce fericire?

Articolul anterior
Articolul următor

36 comentarii

  1. Romanul are mereu starea aia de …tanjeala ..plictiseala indusa.Doar daca nu vrei, nu gasesti ceva care sa-ti ocupe mintea .

    Apreciază

    • Ai dreptate tink3rbe11… Trebuie sa ai vointa sa faci lucruri interesante si captivante… altfel intri in starea de leneveala si implicit plictiseala.
      Eu cred ca plictiseala poate fi si produsul finit al egoismului nostru… 🙂

      Iti multumesc mult tink3rbe11… o zi minunata iti doresc 🙂

      Apreciază

  2. Ooof, nu lasa plictiseala sa te cuprinda! Iesi afara, zambeste la soare, discuta cu luna, numara stelele…Gata, fara plictiseala, ok? 🙂

    Apreciază

    • Da Shayna, fara plictiseala ! 🙂
      Sincera sa fiu, eu foarte rar am simtit aceasta stare. Sunt o persoana activa si nu prea am eu timp sa ma plictisesc. Nu-mi ajunge timpul niciodata. Ideea acestui post mi-a venit in urma unor discutii cu colegii mei 🙂 Nu m-am aflat eu in aceasta situatie. Nu astazi. :))

      Iti multumesc mult… o seara minunata iti doresc 🙂

      Apreciază

  3. vacitim

     /  27/04/2011

    Hristos a inviat!

    Ai dreptate, plictiseala pare ca guverneaza aceste zile ale societatii noastre. Yep, stresul si neimplinirea sufleteasca il genereaza, de obicei. Uite, fac si eu dedicatie ca sa alungam plictiseala :

    O zi minunata!

    Apreciază

    • Adevarat a Inviat !

      Abea acum am ajuns pe aici. Iti multumesc mult mult Marine pentru dedicatie care intr-adevar alunga stresul. 🙂

      Uite eu nu m-am gandit cine poate genera stresul… multumesc mult 🙂

      O seara minunata iti doresc 🙂

      Apreciază

  4. pfui! plictiseală zici? mă chinuiesc de juma de lună să scriu și eu ceva decent pe blog și nu am timp să-mi adun ideile răspândite neuniform prin creier. Eu îmi tot întreb elevii cum de se simt atât de plictisiți într-o lume care oferă de toate. Și așa am aflat și răspunsul: sunt atât de multe, încât au obosit să mai alerge după un vis, după o dorință, după o iluzie. și asta pentru că ele sunt practic date… „d’agat(h)a” 😀
    O zi frumoasă!

    Apreciază

    • Asa e, Agatha … cand toate ti-s servite pe tava, parca nu mai ai interes sa mergi sa le cauti… si inevitabil te copleseste plictiseala.

      Nu esti singura care nu are timp sa-si adune ideile. Si eu sunt la fel si ca noi, multi altii. Sti de ce cred eu ca se intampla asta? Ne-am inhamat cu prea multe responsabilitati, pe mai multe directii sau domenii, incat, pur si simplu nu ne mai ramane timp si pentru recreatie. Pentru ca blogul se poate numii recreatie mare. Locul in care evadam ca sa ne destindem si sa ne simtim bine. Intr-un fel e benefic sa-ti asumi mai multe responsabilitati, nu ne plictisim… nu? :))

      O seara minunata iti doresc Agatha !:)

      Apreciază

  5. O, da… sa fi atacat de sindromul apatic, e grav ! 🙂
    Atunci chiar nu mai are sens sa traiesti ! 🙂

    Apreciază

  6. ce tare e videoclipul!
    :-)))

    Apreciază

  7. Hristos a înviat, Ștefania! Iartă-mă că nu am trecut mai devreme pe aici, dar sunt în periada tezelor și nu prea stau bine la copitolul timp. Ferește-te de plictiseală măcar acum în perioada acestui frumos anotimp al renașterii.

    Am descoperit mai nou o formație din Replublica Moldova si vreau să-ți trimit link-ul unei melodii, cu toate că nu are legătura cu subiectul tău. Sper să-ți placă..

    Apreciază

    • Adevarat a inviat !

      Ooo, draga mea Mirela, nu-ti face probleme, nu am nici un motiv de suparare, nu sunt suparacioasa de felul meu.

      Ai dreptate, in aceasta perioada a renasterii, nu avem cum sa ne plictisim… numai daca noi refuzam sa traim viata la maxim si refuzam sa privim in jur si ne punem obloane la ochi. 🙂

      Mie imi place foarte mult muzica, nu concep viata fara muzica… Imi place melodia, versurile ei si iti multumesc mult ca mi-ai impartasit-o si mie 🙂

      Iti doresc mult mult succes la teze si o zi minunata ! 🙂

      Apreciază

      • Mulțumesc mult, Ștefania! Să ai parte și tu doar de zile minunate și cu cât mai mult soare! Și nu uita…plictiseala îndepărteaz-o cât mai departe de tine!

        Apreciază

        • Eu iti multumesc Mirela ca ti-ai rupt din pretiosul tau timp si mi-ai oferit gadurile tale bune.

          Plictiseala nu are ce cauta in preajma noastra! Duca-se in stancile de piatra care stau de staja ! Nu avem noi timp de ea, sa stam sa o alintam si sa o rasfatam ! 🙂

          La fel iti doresc si eu, sa ai parte numai si numai de bucurii. 🙂

          Te imbratisez cu mare drag Mirela 🙂

          Apreciază

  8. clapa

     /  19/04/2012

    parca nu mai am nimic de facut
    orice lucru mi se pare plictisitor ajuta-ma te rog

    Apreciază

    • Bine ai venit, Cristi! 🙂

      Eu cred ca ai 1001 lucruri de facut si nu stii cu care sa incepi, iar aceasta, iti creeaza starea de plictiseala. Fa ceea ce iti place tie mai mult. Fa lucruri marunte. Iesi la o plimbare. Joca-te cu un copilas de pe strada. Vorbestei unui necunoscut. Alearga prin padure, etc… mai sunt inca milioane de lucruri, care iti pot alunga plictiseala.
      Apoi, vino si spune-mi daca te mai plictisesti. Esti binevenit oricand.

      Iti multumesc mult, Cristi pentru vizita si pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O seara cat se poate de frumoasa iti doresc! 🙂

      Apreciază

  9. Cristi

     /  03/05/2014

    Facebookul nu este deloc plictisitor cand ai persoane inteligente in lista de prieteni care posteaza numai lucruri interesante.

    Apreciază

    • Te cred, Cristi. Sunt convinsă că este aşa precum spui. Acuma trebuie să recunosc că mai intru de la tine de pe blog, pe pagina ta de Facebook şi sunt uluită de postările tale şi sunt foarte bucuroasă pentru că am această posibilitate de-a le vedea şi te admir foarte mult pentru postările pe care le faci. Pagina ta este o oază de relaxare şi frumuseţe care mă încântă ori de câte ori te vizitez. Uneori mai intru şi la alţi useri dar mai rar se întâmplă asta.
      De ceva vreme îmi tot propun să-mi fac şi eu cont pe Facebook, numai nu-i vine rândul. Nu reuşesc să-mi organizez programul meu supraaglomerat.
      Îţi mulţumesc mult, Cristi. O seară minunată îţi doresc. 🙂

      Apreciază

  1. Nu plange,iubeste-nainte! « lunapatrata
  2. Noapte de unul singur… « lunapatrata
  3. Poetul ploii « Marin Toma's Blog
  4. A walk in the park … Part 3 « androxa
  5. Despre iertare… « lunapatrata
  6. Tatăl nostru « Gabriela Elena
  7. Intr-o gara « lunapatrata
  8. BleemFilk on Stumbleupon… « androxa
  9. Venus din Milo « lunapatrata
  10. Cantec de dragoste « Rokssana's Blog
  11. Vacitim, pierdut in tara lepselor « Marin Toma's Blog
  12. Ce simplu mi-ar fi, dacă nu te-aş iubi « lunapatrata
  13. Rhema Marvanne – Tatăl nostru « Gabriela Elena
  14. Dragostea mea « lunapatrata
  15. Pereche « lunapatrata
  • jj
  • maxima zilei

    Nu-ţi judeca aproapele, înainte de a te afla în locul lui.
  • jj
  • Gravatar

  • Ce-i viaţa aceasta ? Părere? Mister? Un şir de contraste? Un petic de cer? Un vis ce sfârşeşte când e mai frumos? O trecere în goană spre locul de jos?...
  • jj
  • Madeleine Jeanne Lemaire  (1845-1928)

    Madeleine Jeanne Lemaire (1845-1928)

  • „Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi.” — Mihai Eminescu
  • „Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul.” — Mihai Eminescu
  • „Egalitatea nu există decât în matematică.” — Mihai Eminescu
  • „Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.” — Mihai Eminescu
  • „Căci moarte nu există, și ce numești tu moarte, e-o viață altfel scrisă în sfânta firii carte.” — Mihai Eminescu
  • Hans Dahl (1849-1937)

  • jj
  • Nimic din ce dă inima nu se pierde, ci este păstrat în inimile altora.
  • „Când îţi faci un nou prieten, nu-i uita pe cei vechi.”  ~ Erasmus
  • Timpul nu aşteaptă pe nimeni !
  • Trecutul nu mai este în mâinile tale, iar viitorul nu este încă al tău. Momentul de faţă este singurul timp care îţi aparţine. Foloseşte-l cu chibzuinţă .
  • " Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi" - Nicolae Steinhardt
  • Numai vezi să nu faci rău, în timp ce vrei să fii de folos.~ Ovidius
  • Când ai avut un eşec, felicită-te pentru încercare. Apoi, ridică-te şi mai încearcă odată!
  • Când eşti umil, ai la dispoziţie sfatul şi îndrumarea celorlalţi. Când eşti mândru, trebuie să te limitezi doar la înţelepciunea ta.
  • Uneori, într-adevăr, ajunge un sărut. Un ”Te iubesc”, chiar şi doar şoptit. Un ”Multumesc”. O apreciere sinceră. Este atât de uşor să faci fericit pe cineva. Atunci, de ce nu o facem?
  • Împarte-ţi fericirea cu alţii şi se va înmulţi.
  • Fă din odihnă şi din zâmbet rege. - Leonardo da Vinci
  • "Să nu legi niciodată prietenie cu omul pe care nu-l poţi respecta." "Să nu fii niciodată prieten cu cel pe care nu-l poţi suferi." ~Charles Darwin
  • „Cel mai periculos lucru este să supraestimezi persoanele care te subestimează.” — Michelle Rosenberg
  • Bessie Helstrom (1874-1966)

    Bessie Helstrom (1874-1966)

  • Pagini

  • jj
  • jj
  • Articole recente

  • Cele mai bune articole și pagini

  • maci
  • jj
  • have a great day
  • jj
  • jj
  • Melodia zilei

    .................................................................... jj
  • Poezia zilei

    .................................................................... jj
  • jj
  • Top click-uri

    • Niciunul
  • Meta

  • Blog Stats

    • 482.520 hits
  • Clara von Sivers (1854-1924)

    Clara von Sivers (1854-1924)

  • jj
  • Flickr Photos

  • Arhive

  • Follow Ştefania's on WordPress.com
  • jj