Nu stiu

Nu ştiu ce e bine şi ce e rău; ce e permis şi ce nu e permis;  nu pot condamna şi nu pot lăuda. Nu este nici un criteriu valabil în această lume şi nici un principiu consistent. Mă miră faptul că unii se mai preocupă de teoria cunoaşterii. Dacă aş fi sincer, ar trebui să mărturisesc că puţin îmi pasă de relativitatea cunoaşterii noastre, căci lumea aceasta nu merită s-­o cunoşti. Am adesea senzaţia unei cunoaşteri integrale care epuizează întreg conţinutul lumii, pentru ca altă dată să nu pricep nimic din tot ce se învarte în jurul meu. Simt un gust amar în mine, o amărăciune drăcească, bestială, cand însăşi problema morţii îmi pare fadă. Pentru întîia oară îmi dau seama cît de greu de definit este această amărăciune. Poate şi din motivul că umblu după motive de ordin teoretic, atunci cand ea izvorăşte dintr-­o regiune eminamente preteoretică.
În acest moment, nu cred în absolut nimic şi n-­am nici o speranţă. Îmi par lipsite de sens toate expresiile şi realităţile care dau farmec vieţii. Nu am nici sentimentul trecutului, nici al viitorului,  iar prezentul îmi pare o otravă. Nu ştiu dacă sunt disperat, căci lipsa oricărei speranţe poate să fie şi altceva decat disperare. Nu m-­ar putea supăra nici un fel descalificativ, deoarece nu mai am nimic de pierdut. Cum am pierdut totul! Şi cand mă gandesc că acum se deschid flori şi cantă pasări! Cat de departe sunt toate!

text de  Emil Cioran

38 comentarii

 1. vacitim

   /  05/10/2011

  Il inteleg si pe Cioran, are dreptate, cu totii trecem prin astfel de moment si de stari, dar trebuie sa le depasim 🙂 Asta ne face oameni, asta are omul mai presus de orice alta fiinta: puterea de a trece peste orice, de a rezista si a merge inainte.

  Apreciază

  • Asa e Marin, mare adevar spui, cu totii avem parte de acele incercari ale vietii pe care noi le consideram grele, dar numai trecand prin ele, noi ne putem masura puterea si rezistenta, numai ele ne formeaza ca si oameni, cel putin asta-i parerea mea.
   Ducand o viata imbelsugata si fara incercari, am cadea in rutina, ne-ar invalui monotonia si plictiseala si am recurge la lucruri mai neortodoxe, iar exemple reale le putem gasi in lumea mondena sau in lumea milionarilor.

   Oricate incercari ne-ar oferi viata, ori de cate ori cadem, trebuie sa gasim puterea sa ne ridicam si sa mergem inainte, pentru ca drumul nostru nu are decat un singur sens… spre inainte.

   Iti multumesc mult Marin … o noapte linistita iti doresc 🙂

   Apreciază

 2. darius

   /  31/03/2012

  Sa inteleg ca in momentul in care ai postat acest articol traversai o asemenea stare ?!
  Asta a fost probabil menirea lui Cioran,sa dea expresie unor trairi de amaraciune,tristete,revolta ce exisita in fiecare din noi …cu cat mai mult cautam sensuri superioare,cu cat mai mult incercam sa vedem rezultanta pozitiva a vietii ,sa ne apropiem de Dumnezeu,cu atat mai mult avem uneori si sentimente stranii de deruta,incertitudine,dor de duca ,stari de nestari teribile,dureroase….Of!

  Apreciază

  • Mi-as dori sa-ti dau un raspuns valid, Darius, dar nici acum nu stiu exact de ce am postat aceasta pagina. Intr-adevar prin momente de amaraciune, tristete si revolta interioara, mai trec si eu, dar pe care nu le consider poveri, mai degraba incercari constructive si pe care le depasesc cu multa usurinta pentru ca intotdeauna cer ajutor lui Dumnezeu, pentru ca eu sunt omul, care are aceasta credinta, ca nimic nu poatem infaptui, fara ajutorul Lui.

   Iti multumesc mult, Darius, pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O seara minunata iti doresc, cu drag! 🙂

   Apreciază

 3. Stefania,
  Your posts are a delight and I thank you for liking mine. Bonne journée, Micheline

  Apreciază

  • Michelinewalker,
   Thank you so much for your visit and words so beautiful to me.
   You are always welcome with love

   Michelinewalker, I wish you a wonderful Sunday! 🙂

   Apreciază

 4. Stefania ,eu gandesc ca prezentul nu este o” otrava ” ci este constientizarea schimbarilor petrecute in trecut . Momentul in care constientizam schimbarile, este de fapt momentul schimbarii , intelegem ca s-a produs o acumulare cantitativa si ca se va produce o schimbare calitativa ,in viziunea mea”otrava poate fi transformata in ” miere ” .

  Apreciază

  • Sunt de acord cu dumneavoastra, doamna Viorica, cu vointa, otrava se poate transforma in miere. Foarte adevarat spuneti

   Dar din pacate exista oameni care au avut parte in viata lor, de foarte multe incercari si oricat ar incerca sa le uite, ei nu reusesc, iar ei pe aceste le numesc otrava, pentru ca au lasat rani adanci in sufletul lor si mereu le revin in prezent. Iar o rana, se poate cicatriza, dar niciodata vindeca. Asa cred eu, insa poate gresesc.

   Va multumsec mult, doamna Viorica, pentru gandul ce mi l-ati impartasit.
   O noapte linistita va doresc cu mult drag! 🙂

   Apreciază

 5. fluxnews

   /  04/11/2012

  Klumea. Stefy, pe blogul tau ma simt ca la Spa 😉

  Apreciază

 6. fluxnews

   /  05/11/2012

  ca sa decizi singura 😉

  Apreciază

 7. Indeed, sometimes we are not concerned with everything, no matter what people say to us, no matter what happens tomorrow and the next day …… Until we make peace with ourselves…. 🙂

  Este această traducere corectă?
  Într-adevăr, uneori nu suntem preocupați de tot ceea ce, indiferent de ceea ce spun oamenii la noi, indiferent de ce se întâmplă mâine și în ziua următoare …… Până când nu vom face pace cu noi înșine …. 🙂

  Apreciază

  • Yes, Hilal, translation is quite correct! I appreciate it …
   I absolutely agree with you!
   Yes, „Until we make peace with ourselves”!

   Thank you so much! Have a wonderful day and many blessings! With respect and friendship, Stefania! 🙂

   Apreciază

 8. jalal michael sabbagh.http://gravatar.com/jmsabbagh86@gmail.com

   /  23/01/2013

  Dear Stefania,this is a gorgeous post. The pictures are breathtaking, only the great Artist can creat. Also l would like to tell you that you express youself in English excellent way. with respect and greetings. jalal

  Apreciază

  • Thank Jalal. Thank you very much!
   I’m glad that you like the pictures you post.
   I try to speak more correctly in English, but I want to mention, I’m not a native speaker of English. Sorry if my expression is incorrect and I apologize for that!
   Have a wonderful evening and many blessings! Sincerely Stefania! 🙂

   Apreciază

 9. jalal michael sabbagh.http://gravatar.com/jmsabbagh86@gmail.com

   /  23/01/2013

  Gorgeous post.Only the great Artist can create succh amazing pictures.Greetings and respect.Jalal

  Apreciază

  • Thank you so much, Jalal. I’m glad that you like my posting!
   Have a wonderful day and many blessings! Sincerely Stefania! 🙂

   Apreciază

 10. jalal michael sabbagh.http://gravatar.com/jmsabbagh86@gmail.com

   /  23/01/2013

  Dear Stefania ,l am sorry for doublcate comment,above.By the way l am from the Middle-east l speak four languages , l still face some difficalities with my english.,some times.Respect and regards.jalal

  Apreciază

  • Oh, there’s no problem from my point of view, dear Jalal, for they occur Comment duplicates. Do not worry!
   Something bad happens to wordpress, do not know why.
   I faced the same situation myself with blogspot. Some comments are duplicated, others do not appear!

   Oh, it’s very nice to speak four languages​​. I’m glad that you do this! Congratulations!

   Thank you very much for your kind words!
   Have a wonderful day, Jalal and many blessings! Sincerely Stefania! 🙂

   Apreciază

 11. Emil Cioran a refuzat toată viaţa lui să creadă într-o forţă supermă.
  E adevărat că Cioran a fost Scepticul, iar Petre Ţuţea a fost Misticul, e adevărat că Cioran a fost un ateu pur-sânge, dar pentru asta, a primit cu vârf şi îndesat ceea ce a considerat Dumnezeu de cuviinţă să-i dea. Ori, întorcându-mă la genialul Ţuţea, el spunea aşa: „Dumnezeu nu poate fi căutat, el poate fi doar revelat.”
  Iar el era aşa de departe, într-adevăr…

  Apreciază

  • Foarte adevarat spui!
   Fiecare primeste dupa faptele sale, indraznesc eu sa spun!
   Cuvintele lui, Petre Ţuţea sunt pline de intelepciune si din care avem numai de invatat!
   Iti multumesc roryta!
   O seara minunata iti doresc! 🙂

   Apreciază

 12. Trebuie sa vorbim mai mult despre voie buna si optimism pentru a trece mai usor printre provocarile vietii, nu sa contemplam in spatele unor cuvinte si a unor stari inabusitoare menite sa ne tina in loc.
  Am trecut si eu pe aici. Am vazut, am constatat starea de fapt si te salut.
  Asa cum le sta bine gazdelor sa intoarca vizita te astept pe blogul meu cu impresiile si comentariile TALE aici: http://liviuvoica.wordpress.com/
  Sa auzim numai de bine!

  Apreciază

  • Bine ai venit aici, Liviu.
   Sunt absolut de acord cu tine. Ar fi bine să nu tot vedem lucrurile care ne întristează, să nu ne plafonăm în ele şi care sunt atât de puţine în comparatie cu milioanele de lucruri care ne pot bucura, dar noi oamenii nu prea avem ochi pentru ele şi mereu punem în prin plan nemulţumirile noastre şi-n plan secund mulţumirile.
   Îţi mulţumesc mult pentru vizită şi pentru gândul ce mi l-ai împărtăşit. Oricând eşti binevenit cu mult drag. Voi veni negreşit la tine în vizită, nu pentru aţi întoarce vizita, ci am să vin cu mult drag aşa cum merg peste tot.
   O seară minunată îţi doresc, Liviu! 🙂

   Apreciază

 13. All your posts are very beautiful, I really really like and you also good at writing beautiful sentences, success always for you

  Apreciază

  • Thank you very much for your appreciation!
   I am so glad that you like my posts!
   Much success always for you!
   God bless you!

   With much love,
   Ştefania! 🙂

   Apreciază

 • jj
 • maxima zilei

  Nu-ţi judeca aproapele, înainte de a te afla în locul lui.
 • jj
 • Gravatar

 • Ce-i viaţa aceasta ? Părere? Mister? Un şir de contraste? Un petic de cer? Un vis ce sfârşeşte când e mai frumos? O trecere în goană spre locul de jos?...
 • jj
 • Madeleine Jeanne Lemaire (1845-1928)

  Madeleine Jeanne Lemaire (1845-1928)

 • „Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi.” — Mihai Eminescu
 • „Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul.” — Mihai Eminescu
 • „Egalitatea nu există decât în matematică.” — Mihai Eminescu
 • „Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.” — Mihai Eminescu
 • „Căci moarte nu există, și ce numești tu moarte, e-o viață altfel scrisă în sfânta firii carte.” — Mihai Eminescu
 • Hans Dahl (1849-1937)

 • jj
 • Nimic din ce dă inima nu se pierde, ci este păstrat în inimile altora.
 • „Când îţi faci un nou prieten, nu-i uita pe cei vechi.”  ~ Erasmus
 • Timpul nu aşteaptă pe nimeni !
 • Trecutul nu mai este în mâinile tale, iar viitorul nu este încă al tău. Momentul de faţă este singurul timp care îţi aparţine. Foloseşte-l cu chibzuinţă .
 • " Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi" - Nicolae Steinhardt
 • Numai vezi să nu faci rău, în timp ce vrei să fii de folos.~ Ovidius
 • Când ai avut un eşec, felicită-te pentru încercare. Apoi, ridică-te şi mai încearcă odată!
 • Când eşti umil, ai la dispoziţie sfatul şi îndrumarea celorlalţi. Când eşti mândru, trebuie să te limitezi doar la înţelepciunea ta.
 • Uneori, într-adevăr, ajunge un sărut. Un ”Te iubesc”, chiar şi doar şoptit. Un ”Multumesc”. O apreciere sinceră. Este atât de uşor să faci fericit pe cineva. Atunci, de ce nu o facem?
 • Împarte-ţi fericirea cu alţii şi se va înmulţi.
 • Fă din odihnă şi din zâmbet rege. - Leonardo da Vinci
 • "Să nu legi niciodată prietenie cu omul pe care nu-l poţi respecta." "Să nu fii niciodată prieten cu cel pe care nu-l poţi suferi." ~Charles Darwin
 • „Cel mai periculos lucru este să supraestimezi persoanele care te subestimează.” — Michelle Rosenberg
 • Bessie Helstrom (1874-1966)

  Bessie Helstrom (1874-1966)

 • Pagini

 • jj
 • jj
 • Articole recente

 • Cele mai bune articole și pagini

 • maci
 • jj
 • have a great day
 • jj
 • jj
 • Melodia zilei

  .................................................................... jj
 • Poezia zilei

  .................................................................... jj
 • jj
 • Top click-uri

 • Meta

 • Blog Stats

  • 468.362 hits
 • Clara von Sivers (1854-1924)

  Clara von Sivers (1854-1924)

 • jj
 • Flickr Photos

 • Arhive

 • Follow Ştefania's on WordPress.com
 • jj
%d blogeri au apreciat: