Despre prietenie

Se spune ca a fi sincer inseamna a nu ascunde nimic celuilalt, a te deschide tot. Este exact, dar criteriul acestei sinceritati il are intotdeauna celalalt, nu tu. Esti considerat sincer nu „cand nu ascunzi nimic” celuilalt, ci cand nu ascunzi ceea ce asteapta de la tine sa ascunzi. Este poate paradoxal, dar asa e; sinceritatea ta nu se verifica prin tine, ci prin celalalt. Esti considerat sincer numai atunci cand spui ceea ce vrea si ceea ce asteapta altul de la tine sa spui.

Daca ii marturisesti unei prietene ca e frumoasa si inteligenta, in timp ce ea nu e nici una nici alta, nu esti sincer. Daca ii spui ca e urata si foarte putin desteapta, esti sincer. Dar marturiseste-i ca toate acestea n-au absolut nici o importanta, ca altele sunt lucrurile pe care ai dori sa i le spui, ca isi macina timpul intr-un mod stupid, ca traieste o himera, ca viseaza la lucruri ce o indeparteaza de adevar si de fericire atunci sigur nu esti nici sincer, esti nebun.

Este poate ciudat, dar ne temem de o lume „defavorabila”, de un mediu strain, cu care nu putem comunica, fatza de care nu putem fi „sinceri”. Pentru a nu fi singuri vrem ca lumea sa fie sincera cu noi. Doar sinceritatea ne da aceasta certitudine ca suntem inconjurati de prieteni, de oameni care ne iubesc, ca nu suntem singuri. De aceea in ceasurile de mare singuratate se fac cele mai multe confesiuni, se deschid sufletele, oamenii se cauta unul pe altul: tocmai pentru a anula acel sentiment al izolarii definitive. Sinceritatea este si ea, ca atatea altele, un aspect al instinctului de conservare. De fapt, sinceritatea participa la acea complicata clasa de sentimente si orgoliu ce se numeste prietenie si care, trebuie sa recunoastem, constituie unul dintre cele mai serioase motive de a iubi viata.

In prietenie se intampla acelasi lucru: esti iubit nu pentru ceea ce esti tu, ci pentru ceea ce vede si crede prietenul tau in tine. Tu, omul, esti sacrificat intotdeauna. Esti iubit nu pentru tine, ci pentru ceea ce poti da, ceea ce poti justifica, verifica, contrazice sau afirma in sentimentele prietenului. Si nu te poti plange, pentru ca si tu faci la fel; toata lumea face la fel.

Ceea ce intristeaza oarecum intr-o prietenie este faptul ca fiecare dintre prieteni sacrifica libertatea celuilalt. Prin „libertate” inteleg suma posibilitatilor lui, vointa lui de a se schimba, de a se modifica, de a se compromite. Esti iubit pentru ca prietenii s-au obisnuit cu tine sa te vada pe strada, sa te intalneasca la un anumit local sau pe terenul de sport, s-au obisnuit sa mergi cu ei la cinematograf, in vizita la cunostinte, sa-ti placa, in general, ceea ce la place si lor, sa gandesti, in general, ceea ce gandesc si ei. Unde esti tu in toate aceste sentimente ale lor? Esti descompus, distribuit si asimilat dupa vointa sau capriciul lor; iar tu faci la fel. Daca intr-o zi vrei sa faci altceva decat ceea ce se asteapta de la tine sa faci, atunci nu mai esti un bun prieten, atunci incomodezi, obosesti, stanjenesti. Cateodata esti tolerat; aceasta e tot ce poate oferi dragostea prietenilor tai libertatii tale: toleranta.

Zilele trecute incercam sa vorbesc cu cativa prieteni despre moarte, iar ei parca mi-ar fi spus: „Draga, fii serios si lasa prostiile la o parte!”. Ei nu intelegeau ca ceea ce le apare lor drept prostii poate insemna pentru mine o problema esentiala. Si atunci m-am intrebat ce ar spune prietenii mei daca as savarsi un act compromitator, dar cerut urgent de libertatea mea? Si mi-am dat seama ca n-ar judeca schimbarea din punctul meu de vedere. Ei n-ar incerca sa treaca o clipa in mine, ca sa imi inteleaga nebunia. M-ar decreta nebun, m-ar tolera s-au m-ar lasa singur. In nici un caz n-ar trece in mine. Or, dragostea adevarata nu insemna decat aceasta completa renuntare la individualitatea ta pentru a trece in celalalt.

O prietenie nu se verifica numai prin libertatea pe care i-o acorzi celuilalt. A ajuta pe un prieten la nevoie, a-l incalzi cu mangaierile tale, a-l inconjura cu „sinceritatile” tale nu inseamna nimic. Altele sunt adevaratele probe ale prieteniei: a nu-i incalca libertatea, a nu-l judeca din punctul tau de vedere (care poate fi real si justificabil, dar poate nu corespunde experientei destinului celuilalt), a nu-l pretui prin ceea ce iti convine sau te amuza pe tine, ci pentru ceea ce este, pentru el insusi, prin ceea ce trebuie el sa realizeze ca sa ajunga un om. Iar nu un simplu manechin.

Toate acestea insa nu ti le cere nimeni, dupa cum nimeni nu-ti cere adevarata sinceritate, ci numai acea sinceritate pe care o doreste el. Nu uitati ca intr-o prietenie nu conteaza numai ceea ce ia celalalt. Fiecare luam mai putin decat ar trebui. Acesta este marele nostru pacat: ca nu ne e sete de mai mult, ca ne multumim cu sferturi; de aceea avem fiecare dintre noi atata spaima de ridicol. Nu numai ca nu dam cat ar trebui, dar luam cu mult mai putin decat ni se ofera.

Text de Mircea Eliade

98 comentarii

  1. Very beautiful and true !! I had to use google translate but still understand good enough 🙂

    Apreciază

    • Important is that you did! 🙂

      Life plays tricks on us, and we must win … 🙂

      It is important to not let us losers …
      Important is to keep our balance.
      To stay on the ladder and climb ! 🙂

      Androxa Thank you very much and wish you a wonderful day! 🙂

      Apreciază

  2. foarte frumos spus!

    Apreciază

    • Bine ai venit diana bizoc in coltisorul meu! 🙂

      Si mie mi-a placut foarte mult textul scris de Mircea Eliade care contine adevaruri despre prietenie.

      Iti multumesc tare mult pentru vizita si gandul bun care mi l-ai impartasit.
      O seara minunata iti doresc Diana ! 🙂

      Apreciază

  3. bine te-am gasit! o seara placuta si tie!

    Apreciază

    • Iti multumesc mult pentru gandul tau bun Diana si oricand esti binevenita! 🙂

      O seara minunata iti doresc ! 🙂

      Apreciază

  4. prietenia..e un subiect poate complicat ar spune unii..insa el (parerea mea) este unul destul de simplu..din pacate suntem invatati cum sa fim „prieteni”si suntem invatati sa avem anumite asteptari de la ce ce „ne sunt prieteni”…aici e buba. caci daca noi am fi noi insine inca de la inceput, si daca noi ne-am fi prieteni prima data noua insine..poate mai putine prietenii s-ar destrama din cauza „mastilor purtate”..dar asta doar „poate”..doar poate…;)

    Apreciat de 1 persoană

    • Bine ai venit, Ionela! 🙂
      Prietenia…
      Ai dreptate in ceea ce spui si subscriu.

      O prietenie intre doua sau mai multe persoane, care nu se cladeste pe sinceritatea, iubire si daruire, reciproca, nu are nici un viitor, se destama si/sau rareori ramane o legatura de amicitie intre ele sau de cunostinte apropiate.

      Muhammad Ali, mare adevar spune in acest citat: Prietenia, nu este ceva ce se poate invata la scoala. Dar daca nu ai invatat ce inseamna prietenia, inseamna ca nu ai invatat nimic.

      Iti multumesc mult, Ionela, pentru vizita si pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O zi minunata in continuare iti doresc! 🙂

      Apreciază

  5. darius

     /  31/03/2012

    Prietenia???Cineva spunea ca daca ai 5 prieteni adevarati esti cel mai bogat om !…este foarte adevarat si trist ce spune Eliade…dar de vina este si viata asta sociala care te obliga sa fii deseori asa cum poate nu-ti doresti sa fii!Cred ca multi sunt dispusi sa primeasca dar nu mai au timp de asa ceva….o femeie care sta toata ziua pe un scaun si scaneaza produse venite pe banda rulanta intr-un supermarket,ce viata spirituala mai poate ea avea,te robotizezi !!!Unde sunt drepturile omului?Ma intelegi ce vreau sa spun?…poate ca am divagat de la subiect ,dar asta a fost inspiratia de moment.

    PS: Te simt ca o persoana extrem de ranita…candva?
    Iti doresc sa fii iubita si pretuita asa cum tu o faci cu altii!

    Apreciază

    • Probabil ca este adevarat ceea ce spune acel cineva, ca daca ai 5 prieteni adevarati esti cel mai bogat om! Eu cred ca adevarata bogatie se afla in sufletele noastre, fiind mai buni, mai generosi, mai compatimitori si altruisti cu toti semenii nostri.

      Eu cred, Darius, ca tocmai, doamna, care scaneaza produsele pe banda, are o viata spirituala bogata, dedicandu-si timpul ei, semenilor ei, cu bunatate, fara sa stea sa-i analizeze si fara sa-i judece. Numai un om bogat spiritual poate face acest lucru.
      In biblie scrie: “Cine nu munceşte nici să nu mănânce” — ea nu se robotizeaza, ci munceste, facandu-se vrednica, sa manance, – infaptuieste o porunca. Intelegi ce vreu sa spun.

      Iti multumesc mult, Darius pentru vizita, pentru urare pe care o simt atat de sincera si pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O seara minunata iti doresc, cu drag! 🙂

      Apreciază

      • darius

         /  31/03/2012

        Este o munca dezumanizanta datorata goanei dupa profit al marilor companii,si un semnal de alarma ca atare!!Chiar citeam undeva ca ar fi bine sa li se ofere posibilitatea de a schimba registre,cum ar fi sa aiba zile in care sa se ocupe de sortare,decor vitrina,etc(apropos de latura creativa a fiecaruia despre care vorbeai intr-un articol)
        Un taran munceste din zori si pana in seara ,insa are n contacte cu natura,animalele,pamantul….poate dobandi astfel anumite stari subtile benefice progresului in plan subtil spiritual…una este una si alta este chiar alta!
        .Eu ma refeream nu la munca in sine ca necesar de a supravietui in fond …ci la aspectul ei in contextul societatii consumiste,materialiste,ultratehnologizate de astazi……..imaginea in sine este relevanta incat ar putea fi lesne cultivata ca un lait motiv intr-un film cu o asemenea tematica.

        Tehnologia a devansat umanitatea!!!!era mesajul meu.

        La un aprozar sau magazin alimentar este altceva,in cazul mentionat se depaseste insa cu mult sfanta masura…poti ajunge sa te identifici cu masina….ori sa te stafidesti,sa devii o leguma.

        Apoi unde este Madame Bovary?!Smile!

        Apreciază

        • Ei, Darius, eu te-am inteles foarte bine, ceea ce ai spus. Cu totii suntem robotizati, in oricare domeniu am lucra. Eu doar mi-am spus un alt punct de vedere. Intelegi ?

          Sunt de acord cu tine si ceea ce spui acum. Sunt de acord sa tagem cel putin semnale de alarma, daca inca nu suntem pregatiti sa luam atitudine.
          Dar, ma intreb eu: oare de munca dezumanizanta nu ne facem chiar noi insine, responsabili intr-o oarecare masura? Eu cred ca da! Daca noi, nu ne-am lasa condusi de nemultumirile noastre, de setea de-a dobandi cat mai multe lucruri materiale, pe perioada vietii , mult mai multe decat am avea nevoie, atunci cererea nu ar mai fi atat de mare, iar goana dupa profit a marilor companii s-ar diminua, ma gandesc eu.
          Daca, de exemplu: in loc de sase perechi de pantofi, ne-am multumi cu doua; in loc de trei televizoare intr-o casa, ne-am multumi cu unul; in loc de 10 perechi de blugi ne-am multumi cu doua si lista se poate lungi pana la infinit, eu am dat doar mici exemple. Atunci munca noastra ar fi mai acceptabila, zic si eu. Multumindu-ne cu mai putine lucruri materiale, ne-am imbogatii spiritual mai mult, cred eu.

          Iti multumesc mult, Darius, pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O seara minunata iti doresc, cu drag! 🙂

          Apreciat de 1 persoană

  6. ion

     /  22/04/2012

    Un prieten adevarat te tine de mana si iti atinge su fletul! Un om frumos, ca tine Stefania, este o bijuterie care va ramane vesnic stralucitoare in comoara pastrata intr-un coltisor al linistiii, dar mai ales al prieteniei. Prietenia este… arta ” desprinsa din frumusetea picturilor selectate si prezentate pe blog. Inchei cu celebra cugetare a poetului Nichita Stanescu :
    ,, Pritenii mei nu sunt multi , dar sunt nenumarati.”
    Cu onoare si respect.

    Apreciază

    • Imi plac foarte mult citatele pe care mi le-ai lasat, Ion. In ceea ce ma priveste, iti multumesc mult pentru aprecierea ta, ma simt onorata… Ma simt speciala!
      Esti tu dragut si iti multumesc mult, dar, nu sunt decat un om simplu, caruia ii place frumosul si imi place tare mult sa-l impartasesc si cu semenii mei, sa mai uitam din grijile cotidiene, care nu sunt putine.
      Esti binevenit oricand sa ne bucuram impreuna de aceste frumuseti.
      Iti multumesc mult, Ion, pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O duminica minunata iti doresc! 🙂

      Apreciază

  7. galaxybureau

     /  01/05/2012

    We must all carry on regardless..

    Apreciază

    • Very true! We all need to be friends regardless of the human race! Thank you so much for being here!:)

      Apreciază

  8. „Nu numai ca nu dam cat ar trebui, dar luam cu mult mai putin decat ni se ofera.”- memorabil 🙂

    Apreciază

    • Da, asa trebuie sa memoram si sa si aplicam, altfel… tot degeaba. O seara frumoasa, Raluca! 🙂

      Apreciază

  9. parashartales

     /  27/06/2012

    I don’t understand Romanian! but i Just loved the pictures and yes some translated content on your website!!! I ma now following you!!1

    Apreciază

    • I’m so glad that you like what you find here on my blog. I am convinced that to cope with, google chrome translation. I thank you very much for your appreciation. I honor your comments. You wait here!
      I wish you all the best! 🙂

      Apreciază

  10. Stefania , vreau sa-ti transmit aprecierea mea pentru frumoasa si profunda ta gandire pe care incerci sa o transmiti prin blogul tau , care este si f. frumos alcatuit .

    Apreciază

    • Bine ai venit, Viorica! 🙂

      Iti multumesc din tot sufletul meu pentru apreciere si pentru vizita. Esti binevenita oricand, cu mult drag.
      O seara minunata iti doresc, Viorica! 🙂

      Apreciază

  11. Interesant.Spor la lucru in continuare

    Apreciază

    • Bine ai venit aici, Marius! 🙂
      Ma bucur nespus de mult ca iti place ceea ce ai gasit aici. Iti multumesc mult pentru vizita si pentru urare. Esti binevenit oricand, cu mult drag.

      O noapte linistita iti doresc si-o saptamana binecuvantata, cu mult drag! 🙂

      Apreciază

      • Doamne ajuta!Imi place foarte mult sa cunosc oameni deschisi atat la suflet cat si la minte.Toate cele bune!

        Apreciază

        • Si mie imi plac foarte mult, oamenii deschisi, Marius! Si-i multumesc lui Dumnezeu ca am intalnit astfel de oameni.
          Iti multumesc mult, Marius, pentru gandul ce mi l-ai impartasit. Domnul fie cu tine, mereu!
          O noapte linistita iti doresc, cu mult drag! 🙂

          Apreciază

  12. fluxnews

     /  17/10/2012

    Votez Libertatea inaintea Prieteniei. Despre ce scrii aici?

    Apreciază

  13. Splendid! tot! Va invit si pe http://www.nomenartis.ro, daca doriti sa va alaturati noua am fi onorati!
    Cu pretuire, Viorela Codreanu Tiron

    Apreciază

    • Bine ati venit aici!
      Ma bucur nespus de mult ca va place ceea ce ati gasit aici. Va multumesc mult pentru aprecierea si invitatia dumneavoastra. Ma simt onorata! O sa vin sa vad despre ce este vorba. Va multumesc inca o data!
      Cu pretuire, Stefania!

      Apreciază

  14. alaturi de tine

     /  04/11/2012

    Prostii!!! De unde ai gasit acest text? Cind te deschizi cuiva sau unui prieten nu astepti ca el sa te inteleaga sau sa -ti dea careva svaturi? In privirea lui primesti toate raspunsurile?

    Apreciază

    • Chiar daca tie ti se pare ca acest text al lui Mircea Eliade, contine erori. Eu, din umila mea experienta de viata, ii dau dreptate!
      Daca esti sincera cu tine Mihaela si te uiti putin in sufletul tau, ai sa-i dai dreptate si tu lui Mircea Eliade!
      Nu pot fi de acord cu tine in totalitate. E adevarat, se spune ca ochii, sunt oglinda sufletului, insa, nu toate privirile reflecta sinceritatea persoanei respective. Mai sunt si priviri lingusitoare care ascund rautatea din sufletul omului.
      Iti multumesc mult pentru vizita si pentru gandul ce mi l-ai impartasit!
      O seara minunata iti doresc, Mihaela, cu mult drag! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  15. melanietoulouse

     /  17/01/2013

    Doar asta-seara trecui p-acilisea, Stefi… 🙂
    Una la mâna: Eliade a fost genial, dar nu detinea adevaruri absolute… 🙂 Daca ai timp si „chemare”:
    http://incaunipocrit.wordpress.com/2011/08/22/despre-prietenie/
    – – –
    A doua, la picior sau la mâna: 🙂 Cum, n-ai facebook=fesses-bouques, se poa’?!… Guess what: nici eu! 🙂 Blogu’ nostru e suficient! Nu-s înscrisa pe nici-o retea sociala, chat, forum, etc, c’est grave, docteur Stefi?!… 😉 🙂 Crezi ca vom „supravietui”?!… 🙂 =))
    – – –
    Ma bucur enorm ca te-am „descoperit”… Sanatate, bonne continuation & noapte-buna!
    Cu drag…<3

    Apreciază

    • Ma bucur foarte mult ca ati trecut pe aici, doamna Melanie!
      Sunt absolut de acord cu dumneavoastra, in ceea ce-l priveste pe Eliade! Nimeni pe acest Pamant nu detine adevarul absolut!

      Da, chiar asa, buna intrebarea dumneavoastra. N-am, Facebook, nici eu, nu sunt inscrisa pe nicio retea de socializare, am doar blogul si mi-e mai mult decat suficient! Eu am un program foarte aglomerat si abia, taras-grapis, fac fata la toate. Si pe blog fac o postare pe saptamana, cel mult doua.

      :)))) Cu siguranta vom supravietui! Aici, cred eu ca depinde foarte mult si de scopul pentru care fiecare si-a creat un blog. Al meu este un blog de relaxare si sper ca cine trece pe aici sa si simta acest lucru. Sunt foarte bucuroasa atunci cand vizitatorii mei, imi lasa gandul lor bun si eu la randul meu ma indrept cu prietenie spre ei, fara alte intentii ascunse! Imi place comunicare armonioasa dintre oameni si ma bucur cand intalnesc oameni care nu se lasa dominati de tehnologie, oameni care se adreseaza omului de la celalat capat al conexiunii, omului de dincolo de ecranul monitorului si imbraca cuvintele cu o bucatica din sufletul lor, asta imi place mult de tot.
      Va multumesc foarte mult pentru aprecierea dumneavoastra. Si eu ma bucur foarte foarte mult ca v-am cunoscut, in acesta lume atat de complexa!
      O zi minunata va doresc, doamna Melanie si multe binecuvantari! 🙂

      Apreciază

      • melanietoulouse

         /  18/01/2013

        Mille merci, Stefania… same here, adica gând la gând cu bucurie si seninatate pe drum de dimineata, dar si de-amiaza sau de seara… 🙂 îmi pare nespus de bine ca blogurile noastre au cam acelasi „scop”: relaxare(te citez!), destindere, comunicare, dialog, amuzament, placere, info… un loc virtual cât mai amical si placut, a friendly playground, fara pretentii „elitiste”, fuga dupa traffic, departe de rivalitati, concurentza, d-alde d-astea… 🙂
        – – –
        Have a wonderful day, Miss Stephanie! 🙂 Bafta si spor în tot ce faci…
        friendly hugs…<3

        Apreciază

        • Eu va multumesc din toata inima mea, doamna Melanie, pentru gandurile dumneavoastra bune.
          Si eu ma bucur nespus de mult ca blogurile noastre au acelasi scop, relaxarea. Traficul, nu ma intereseaza defel. Mie imi face o mare bucurie sa va vizitez. Imi plac foarte mult postarile dumneavoastra, imi place mult blogul dumneavoastra… doar ca „Timpul”, uneori imi pune stavilare.

          Va imbratisez cu mult drag. O zi minunata va doresc, doamna Melanie si multe binecuvatari! 🙂

          Apreciază

          • melanietoulouse

             /  19/01/2013

            Miss Stefi, merci à TOI! 🙂 Te-asigur ca nu-i nevoie sa te „justifici” despre lipsa de timp… Chronos e un „capcaun” brutal si flamând cu noi toti… 😀 TE ROG sa nu te simti vreodata „obligata” de-a trece pe la noi sau de-a posta. N.B. – numai, daca si când ai timp si mai ales „chemare”, O.K. Have a blessed day & warm hugs back… 🙂 ❤

            Apreciază

            • Va multumesc foarte mult, doamna Melanie, pentru gandurile dumneavoastra bune!
              Niciodata sa nu va ganditi ca vin la dumneavoastra pentru ca ma simt obligata! Nici vorba de asa ceva. Eu vin intotdeauna cu mult mult drag si la dumneavoastra si ceilalti prieteni bloggeri dar va rog din suflet sa ma credeti, nu incerc sa ma justific, eu chiar am un program extrem de incarcat!
              Saptamana ce tocmai s-a incheiat, am fost libera, sa spun asa, din motive medicale! Nu stiu ce maine va fi! Numai Dumnezeu!

              Vreau sa va marturisesc ceva, asa ca-‘ntre prietene. Eu sunt o persoana foarte prietenoasa. Mi-e draga comunicare armonioasa intre oameni, eu ma atasez de oameni… dar si simt unde sunt binevenita sau nu!
              Am un respect aparte pentru toti si pentru munca lor. Mie mi-e teama sa nu devin eu un blogger deranjant, pentru ca am trecut si printr-un astfel de experiment, desi, imi spuneam opinia mea vis-a-vis de tema, va rog din suflet sa ma credeti, niciodata nu am avut vreo intentie ascunsa, acolo unde mergeam!
              Dar am observat ca multi bloggeri, nu accepta diversitatea umana! Nu accepta opiniile diferite de ale lor. Multi nu-ti raspund si te trateaza cu indiferenta si acolo nu mai merg defel, pur si simplu ocolesc. Mie imi place sa vorbesc cu oameni, nu cu roboti! Dar spre marea mea uimire, am intalnit si astfel de persoane care s-au lasat dominate de tehnologie si s-au robotizat! Pacat. Pe zi ce trece, raman uimita in sensul negativ o spun si chiar ma doare acest lucru, cand vad ca oamenii ridica ziduri reci de gheata intre ei! Viata e atat de scurta, daca o traim tot in ura, in dusmanie, in suspiciune, eu nu-i vad sensul!
              Dar am intalnit si oameni minunati, caror mi-e drag sa le vorbesc, asemeni dumneavoastra si ma bucur enorm de mult ca v-am intalnit!

              Eu va doresc din tot sufletul meu, doamna Melanie, o seara minunata si-un week-end binecuvatat si multe bucurii! 🙂

              Apreciază

              • melanietoulouse

                 /  20/01/2013

                Stefi draga, te cred… multumesc pentru „elaborare” si mai ales pentru timpul acordat, I did/do appreciate… E normal, logic, uman sa avem dezacorduri despre anumite subiecte, dar putem argumenta decent, atât în virtual, cât si-n viata reala… Vive la différence! 🙂 Ura, gelozia, invidia, dujmania(te citez!) sunt „bastarzii” frustrarilor, complexelor, angoaselor, anxietatilor si-a lipsei de încredere-n propriile fortze… ca si cum tu, eu, x-y-z, le-am fi „furat” sau ne-am fi însusit propria lor viata… Wise decisions ai luat, bravo! 🙂
                – – –
                Long story, short: orice relatie umana, deci si prietenia, se bazeaza pe sentimente de reciprocitate… daca-i în sens-unic, nu va dura, va sfârsi într-un impas, o fundatura(cul-de-sac), mai devreme sau mai târziu…
                ===
                Multumesc pentru urari, sanatate si bucurii, azi si mereu… 🙂

                Apreciază

                • Sunt absolut de acord cu dumneavoastra, intru totul, doamna Melanie si subscriu spuselor dumneavoastra!
                  Va multumesc din tot sufletul meu, pentru gandurile dumneavoastre bune!
                  O duminica minunata va doresc si multe bucurii! 🙂

                  Apreciază

  16. Stefania, many thanks for liking my post.
    Friendship is a form of socialization. Finally, honest people will gather with honest people, entrepreneurs will gather with entrepreneurs, students gathered with students. Bad people gathered with the bad as well. We will also be collected in accordance with the psychiatric condition, behavior and our profession ….. 🙂

    Is this correct translation? 🙂 🙂
    Stefania, multe mulțumiri pentru gustul meu post.
    Prietenia este o forma de socializare. În cele din urmă, oamenii cinstiți vor aduna cu oameni cinstiți, antreprenorii vor aduna cu antreprenori, studenți s-au adunat cu elevii. Oamenii răi s-au adunat cu rău, de asemenea. Vom fi, de asemenea, colectate în conformitate cu starea de psihiatrie, comportamentul și profesia noastră ….. 🙂

    Apreciază

    • Welcome here, Hilal Achmar!
      Yes, the translation is good enough!
      I see friendship more than a form of socialization. Friendship is a second family, when both partners know their flaws and qualities, each other! When you have no restraint, telling and some others, problems or joys … Between friends, not there, difente or selections based on social class! So I see it!

      I am so glad that you like my post.
      Thank you very much for your visit and post translation. I appreciate it very much!
      Have a wonderful day, hilal achmar!
      With respect and friendship,
      Stefania! 🙂

      Eu vad prietenia mai mult decat o forma de socializare. Prietenia este o a doua familie, cand partenerii isi cunosc atat defectele cat si calitatile, unii altora! Cand nu au nicio retinere, spunandu-si unii altora, problemele sau bucuriile… Intre prieteni, nu exista difente sau selectii pe criterii de clase sociale! Asa vad eu lucrurile!

      Apreciază

    • melanietoulouse

       /  20/01/2013

      Hilal, you’re sooo right about friendship, so no other/further comment(s)… Warm greetings and friendly thoughts…

      Apreciază

      • I enjoyed your response to Hilal. And I agree with him, I omitted to say that! Hilal says so right and true!
        Thank you both so much! 🙂

        Apreciază

        • melanietoulouse

           /  20/01/2013

          🙂 Stefi dear, the point is: a avea sau a nu avea afinitati comune, în ciuda personalitatii diferite sau a temperamentului opus… otherwise, love you, babe… 😉 Cre’ca un adevarat, real, drag prieten caruia îi pasa de tine sincer, profund, îti va spune si ceea ce refuzi sa asculti sau sa auzi… 😉
          hugs & xoxoxo… 🙂

          Apreciază

          • Si eu cred acest lucru, doamna Melanie, un prieten adevarat, nu va ocoli niciodata adevarul in ceea ce te priveste, te va atentiona intotdeauna acolo unde gresesti ( pentru ca suntem oameni si gresim), te va sustine, te va incuraja si chiar mustra! Dar va stii intotdeauna, tonul, pe care s-o faca! Tonul, conteaza foarte mult, din punctul meu de vedere!
            Da, eu sunt, rac si cred ca acest lucru, influenteaza putin temperamentul meu, cu toate ca eu nu cred in zicerile astrale si nici nu sunt superstitioasa, dar am observat ca acest aspect mi se potriveste de minune!
            Va multumesc mult pentru toate gandurile dumneavoastra bune, pentru mine ! Va imbratisez si eu cu mult drag!
            O zi cu multe binecuvantari va doresc, doamna Melanie! 🙂

            Apreciază

            • melanietoulouse

               /  20/01/2013

              Gata, m-ai si m-am lamurit: esti „racusoara”, zodia complementara a „capricornilor” si vice-versa… 😉 ceci explique cela, afinitati si-aceleasi lungime de unde… 🙂 Ca si tine, nu cred în previziuni astrale, superstitii pagâne, d-alde d-astea, dar cert e ca unele trasaturi si caracteristici zodiacale contin adevaruri generale… 🙂

              Da, categoric: tonul abordarii e mereu esential, d-aia se zice ca „tonu’ face muzica…” 🙂
              Cu drag, Cappy-Mel… 🙂

              Apreciază

              • Da, am remarcat si eu, doamna Melanie, ca unele trasaturi si caracteristici zodiacale contin unele adevaruri… Nu stiu ce sa zic… nu ma iau eu dupa prezicerile astrologilor. Trebuie sa-si castige si ei o paine daca tot s-au pregatit pentru acest job!

                O seara minunata va doresc, doamna Melanie si-o noua saptamana plina de reusite si multe bucurii! 🙂

                Apreciază

                • melanietoulouse

                   /  21/01/2013

                  Thanx a bunch of your favourite flowers, Crabby Dear… 🙂
                  à propos de „preziceri”: nu stim ce vom/va fi peste 5′, da’ peste o luna sau un an?!… Come on, let’s get real si mai ales lucizi: sa traim în prezent, acum, aici & gaudeamus igitur de fiecare clipa! 🙂

                  Apreciază

                  • Aveti perfecta dreptate. Sunt absolut de acord cu dumneavoastra si subscriu! Nu stim nici macar secunda urmatoare ce ne aduce.
                    Viata este frumoasa, noi avem doar o singura sarcina, s-o traim pur si simplu…
                    Sunt atatea lucruri frumoase in viata noastra. Dar nu stiu cum suntem noi oamenii, ca intotdeauna vedem lucrurile care ne intristeaza si sunt atat de putine la numar!
                    O zi minunata va doresc in continuare, doamna Melanie! cu mult drag! 🙂

                    Apreciază

  17. Tare mi-a bucurat sufletul si ochii blogul tau.

    Apreciază

    • Ma bucur mult de tot sa aud toate acestea, Dana.
      Acesta este si scopul pentru care am creat acest blog.
      Iti multumesc mult pentru gandul tau bun. Intotdeauna esti binevenita cu mult drag.
      O zi minunata si-un week-end superb iti doresc, Dana! 🙂

      Apreciază

  18. HRISTOS A ÎNVIAT!
    UN BLOG MINUNAT!NUMAI AM CUVINTE DAR VĂ DORIM MULTĂ SĂNĂTATE ŞI SUCCES ÎN TOT CE FACEŢI!SUPER!

    Apreciază

    • Adevărat a Înviat!
      Bine ai venit, aici, Ionuț!
      Mă bucur mult de tot că-ți place ceea ce ai găsit!
      Îți mulțumesc mult de tot pentru aprecierea ta și pentru gândurile tale bune, pe care ți le întorc înmiit. Oricând ești binevenit cu mult drag!
      O seară minunată îți doresc, Ionuț! 🙂

      Apreciază

      • O SEARĂ MINUNATĂ VĂ DORESC ŞI EU

        Apreciază

        • Îți mulțumesc din suflet, Ionuț.
          Să dea Dumnezeu să avem și tu și eu și noi toți, o seară minunată! 🙂

          PS. Mi-ar plăcea să-mi spui simplu, Ștefania! 🙂

          Apreciază

          • SĂ FIE UN IZVOR DE LINIŞTE ŞI FERICIRE PENTRU TINE ACEASTĂ SEARĂ MINUNATĂ ŞTEFANIA!
            ÎŢI PLACE BLOGUL NOSTRU?

            Apreciază

            • Îți mulțumesc din suflet, Ionuț, la fel să fie și seara ta, așa cum mi-o dorești, tu, mie!
              Am să vizitez și eu blogul vostru, încă n-am reușit să ajung și-mi pare așa rău, a intervenit ceva între timp, dar voi veni cu mult drag, Ionuț, în vizită. 🙂

              Apreciază

  19. LA FEL ÎŢI DORESC ŞTEFANIA!MULŢUMESC PENTRU GÎNDUL FRUMOS!

    Apreciază

  20. rocsy neagu

     /  18/07/2014

    Cu adevărat un geniu acest Eliade. Mă bucur că ai cules aceste gânduri despre o legătură așa puternică. Felicitări pentru alegere!

    Apreciază

    • Bine ai venit aici, rocsy !
      Aşa este. Mie îmi plac scrierile lui Eliade.
      Îţi mulumesc mult, pentru gândul ce mi l-ai împărtăşit.
      Un week-end minunat îţi doresc, rocsy ! 🙂

      Apreciază

    • How beautiful !! Thank you so much! Wooow what I like!
      Thank you again!
      All the best to you! ❤ 🙂

      Apreciază

  21. Ileana

     /  17/09/2015

    E frumos sa vezi ca cineva s-a gandit la tine, e frumos sa vezi ca, desi nu cunosti real pe nimeni, se leaga prietenii virtuale pline de frumusete…este usor sa te gandesti ca toti prietenii virtuali care iti trimit comentarii … se gandesc la tine, e frumos si parca nu te mai simti singur. Iti multumesc prieten drag, ca pentru o clipa te gandesti la mine si ca vrei sa imi faci o bucurie. Toti avem prieteni, toti avem cunostinte, dar viata, de multe ori, nu ne lasa sa luam legatura cu ei de cate ori vrem, aici in fiecare dimineata si seara ne salutam cu impresii si imagini virtuale. E FRUMOS si PLACUT daca totul e civilizat si cu bun simt! O seara minunata dragi mei!

    It’s nice to see that someone thought about you, it’s nice to see that even though you do not know anyone real, virtual friendships full of beauty … is easy to think that all your virtual friends send comments … think of you is beautiful and if you never feel alone. Thank you dear friend, that for a moment and think of me as you do me a joy. We all have friends, we all have knowledge but life often leaves us to make contact with them whenever we want, here every morning and evening greeting impressions and virtual images. It’s beautiful and pleasant if everything is civilized and good sense! A wonderful evening my dear!

    Apreciază

    • Îţi mulţumesc din suflet Ileana pentru gândurile tale bune.
      Zile frumoase şi numai bucurii îţi doresc şi eu!
      Trimit îmbrăţişări calde spre tine cu mult drag, Ştefania ❤ 🙂

      Apreciat de 1 persoană

      • Ileana

         /  19/09/2015

        ❤ O seara frumoasa! pupici si imbratisari cu mult drag! ❤

        Apreciază

  • jj
  • maxima zilei

    Nu-ţi judeca aproapele, înainte de a te afla în locul lui.
  • jj
  • Gravatar

  • Ce-i viaţa aceasta ? Părere? Mister? Un şir de contraste? Un petic de cer? Un vis ce sfârşeşte când e mai frumos? O trecere în goană spre locul de jos?...
  • jj
  • Madeleine Jeanne Lemaire  (1845-1928)

    Madeleine Jeanne Lemaire (1845-1928)

  • „Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi.” — Mihai Eminescu
  • „Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul.” — Mihai Eminescu
  • „Egalitatea nu există decât în matematică.” — Mihai Eminescu
  • „Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.” — Mihai Eminescu
  • „Căci moarte nu există, și ce numești tu moarte, e-o viață altfel scrisă în sfânta firii carte.” — Mihai Eminescu
  • Hans Dahl (1849-1937)

  • jj
  • Nimic din ce dă inima nu se pierde, ci este păstrat în inimile altora.
  • „Când îţi faci un nou prieten, nu-i uita pe cei vechi.”  ~ Erasmus
  • Timpul nu aşteaptă pe nimeni !
  • Trecutul nu mai este în mâinile tale, iar viitorul nu este încă al tău. Momentul de faţă este singurul timp care îţi aparţine. Foloseşte-l cu chibzuinţă .
  • " Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi" - Nicolae Steinhardt
  • Numai vezi să nu faci rău, în timp ce vrei să fii de folos.~ Ovidius
  • Când ai avut un eşec, felicită-te pentru încercare. Apoi, ridică-te şi mai încearcă odată!
  • Când eşti umil, ai la dispoziţie sfatul şi îndrumarea celorlalţi. Când eşti mândru, trebuie să te limitezi doar la înţelepciunea ta.
  • Uneori, într-adevăr, ajunge un sărut. Un ”Te iubesc”, chiar şi doar şoptit. Un ”Multumesc”. O apreciere sinceră. Este atât de uşor să faci fericit pe cineva. Atunci, de ce nu o facem?
  • Împarte-ţi fericirea cu alţii şi se va înmulţi.
  • Fă din odihnă şi din zâmbet rege. - Leonardo da Vinci
  • "Să nu legi niciodată prietenie cu omul pe care nu-l poţi respecta." "Să nu fii niciodată prieten cu cel pe care nu-l poţi suferi." ~Charles Darwin
  • „Cel mai periculos lucru este să supraestimezi persoanele care te subestimează.” — Michelle Rosenberg
  • Bessie Helstrom (1874-1966)

    Bessie Helstrom (1874-1966)

  • Pagini

  • jj
  • jj
  • Articole recente

  • Cele mai bune articole și pagini

  • maci
  • jj
  • have a great day
  • jj
  • jj
  • Melodia zilei

    .................................................................... jj
  • Poezia zilei

    .................................................................... jj
  • jj
  • Top click-uri

  • Meta

  • Blog Stats

    • 482.451 hits
  • Clara von Sivers (1854-1924)

    Clara von Sivers (1854-1924)

  • jj
  • Flickr Photos

  • Arhive

  • Follow Ştefania's on WordPress.com
  • jj