Răsfăţul meu de astă seară, Giselle.

Giselle, este una dintre lucrările de seamă ale baletului clasic. Este un balet romantic în două acte. Este povestea unei fete care se îndrăgosteşte de un prinţ fermecător. Idila nu este însă pe placul tânărului Hans, care unelteşte împotriva celor doi iubiţi.

Actul I.
Decorul ne introduce într-o atmosferă romantică: la marginea pădurii străjuite de castelul ce se profilează pe culmea dealului, într-o căsuţă locuieşte Giselle cu mama ei. Apare contele Albert, însoţit de scutierul său, Wilfried; visător, apăsat de viaţa de la castel şi de o viitoare căsătorie pe care nu o doreşte, el s-a îndrăgostit de Giselle. Ca să nu-şi trădeze rangul, îşi schimbă straiele de cavaler cu altele de ţăran; degeaba scutierul care i-a ascuns hainele bogate într-o colibă, în pădure, îl sfătuieşte să fie prudent. Urmează un pas-de-deux cu Giselle, Albert convingând-o de dragostea lui. Dar pădurarul Hans, şi el îndrăgostit de Giselle, l-a urmărit şi încearcă să o prevină asupra misteriosului străin; ea însă nu-l ascultă şi, când prietenele ei se întorc de la culesul viilor, Giselle îl prezintă pe Albert drept logodnicul ei, lansându-se într-un dans avântat. În zadar mama ei o roagă să se cruţe; bolnavă de inimă fiind, nu trebuie să facă eforturi, dar exuberanţa ei nu are limite. În depărtare se aude un corn, anunţând un cortegiu de vânătoare în fruntea căruia este tatăl lui Albert care s-a retras, neobservat, în pădure ca să nu fie recunoscut şi Bathilde, logodnica lui. Giselle este impresionată de podoabele acesteia, care la rândul ei, este cucerită de prospeţimea şi gingăşia fetei şi îi dăruieşte un colan de aur. Giselle, fericită, îi face confidenţe despre dragostea şi logodna ei. Oaspeţii se opresc să se odihnească şi contele întreabă de fiul său; scutierul porneşte în căutarea lui dar Hans, care l-a urmărit, ia din coliba unde erau ascunse, spada şi cornul său de vânătoare. Când serbarea culesului începe şi Giselle dansează cu înfocare el îi arată spada pentru a-i dovedi cine este străinul şi pentru că el nu-l ia în seamă şi dă în continuare crezare jurămintelor lui Albert, Hans sună puternic din corn. Curtenii se adună şi Giselle află de la Bathilde cine este înrealitate Albert. Copleşită de durere, ea îşi smulge lanţul de la gât, mintea i se întunecă şi printre hohote de plâns şi de râs, dansează pentru ultima oară, amintindu-şi de clipele fericite şi jurămintele de dragoste. Inima ei fragilă se frânge şi moare. Hans şi Albert îşi dau seama că, fără să vrea, sunt vinovaţi de moartea ei.

Actul II.
Este noapte. În cimitirul satului, la proaspătul mormânt al Gisellei, Hans îşi plânge durerea, dar foşnete tainice şi luminiţe ce sclipesc straniu îl sperie şi fuge. Din întuneric se detaşează silueta Myrthei, Crăiasa ielelor (în original, Willis, în legendele slave ele sunt spirite ale tinerelor fete logodite, moarte înainte de căsătorie; ele ies din morminte pentru că nu şi-au satisfăcut în viaţă pasiunea pentru dans şi – ca şi ielele noastre – atrag călătorii întârziaţi, obligându-i să danseze până îşi dau duhul). La miezul nopţii Crăiasa lor îşi cheamă supusele în jurul mormântului Gisellei; din adâncul pământului iese silueta firavă a fetei. La auzul unor paşi ielele se ascund. Este Albert, cu un buchet de crini în mână; el vine să plângă pe mormântul celei pe care a iubit-o. În faţa lui apare deodată chipul iubitei lui dragi, dar când vrea să o atingă, dispare; imaginea ei este pretutindeni, amăgindu-l. Între timp ielele îl urmăresc pe Hans, obligându-l să danseze până la epuizare. Înnebunit acesta se aruncă în lac. Apoi, cu toate rugăminţile Gisellei de a-l cruţa pe Albert, Myrtha îi porunceşte să danseze cu el. Ei se avântă într-un dans frenetic. Dragostea ei nestinsă îl ajută să reziste istovirii, retrăind frânturi din fericirea pierdută şi susţinându-l până la ivirea zorilor, când ielele îşi pierd puterea şi dispar. Cu inima zdrobită, Albert îşi mai ia o dată adio de la Giselle, care se topeşte în neant în timp ce el se prăbuşeşte, copleşit, pe mormântul ei.

Articolul anterior
Articolul următor

30 comentarii

  1. Beautiful, pictures Stefania 😀 ❤

    Apreciază

  2. Grație, delicatețe și poveste! Minunat!

    Apreciază

    • Mă bucur nespus de mult, Desinențe, că îţi place răsfăţul meu. Giselle, este şi balsamul sufletului meu, un balet de care niciodată nu mă plictisesc şi de care nu mă satur să-l viionez, iar dacă timpul mi-ar permite l-aş viziona în fiecare zi.
      Îţi mulţumesc mult, Desinențe, pentru gândul ce mi l-ai împărtăşit. O seară minunată îţi doresc! 🙂

      Apreciază

  3. E răsfăţul tău pentru noi….

    Apreciază

    • Mă bucur nespus de mult, Iustina să aud asta. Pe mine acest balet, Giselle, m-a fermecat de câţiva ani buni şi este unul dintre preferinţele mele, la fel şi baletul comedie „La fille mal gardée”, ” Lacul Lebedelor”, ” Spărgătorul de nuci” şi „Cindrella”.
      Îţi mulţumesc mult, Iustina, pentru gândul ce mi l-ai împărtăşit. O seară minunată îţi doresc! 🙂

      Apreciază

  4. WOW! How beautiful, fascinated me. Thank you dear Stefania, as always captured me your amazing and romantic selection. Have a nice day and weekend, Love, nia

    Apreciază

    • Thank you so much, dear Nia. I am so glad that you like this romantic ballet and paintings artist Vicente Romero Redondo.
      Have a wonderful evening, dear Nia and a splendid weekend. Love and blessings. Big hugs, Ştefania. 🙂

      Apreciază

  5. Impresionantă poveste de dragoste, cu un final tragic, așa cum sfârșesc majoritatea iubirilor. Un balet care merită văzut și admirat în toată splendoarea lui.
    Îți doresc cu mult drag, un weekend fericit, Ștefsania! 🙂

    Apreciază

    • Aşa este, Petru, Giselle o poveste foarte frumoasă, emioţionantă însă tulburătoare. Merită văzut acest balet pentru că are o coregrafie excepţională! Eu nu mă satur să vizionez acest balet.
      Îţi mulţumesc mult, Petru, pentru gândul ce mi l-ai împărtăşit. O seară minunată îţi doresc! 🙂

      Apreciază

  6. Milioane de scuze pentru „s”-ul în plus! O fi un Semn de la Să fii iubită și fericită!?

    Apreciază

    • Oh, nu te îngrijora, Petru, tuturor ni se întâmplă să adăugăm sau să tăiem câte o literă, când tastăm. Îţi mulţumesc mult pentru gândul tău bun pentru mine, la fel îţi doresc şi eu.
      Fii binecuvântat, Petru, cu tot cei mai bun şi frumos în lumea aceasta. 🙂

      Apreciază

  7. Cristi

     /  23/05/2014

    Frumoase picturi! Spectacolele de balet le urmaresc numai din sala, pe Youtube n-am rabdare sa vad un balet intreg. 🙂

    Apreciază

    • Mă bucur nespus de mult, Cristi, că îţi plac picturile. Şi mie îmi plac foarte mult.
      Te cred, Cristi. Ştiu, este incomparabil un spectacol de balet văzut live şi unul pe Youtube. Atmosfera din sala de spectacol este aparte şi unică, iar emoţia pe care o transmit balerinii o simţi în toate celulele corpului. Însă, eu, locuind în provincie, sunt privată de acest privilegiu de-a vedea mai des spectacole de balet într-o sală de spectacol şi atunci mă mulţumesc şi sunt fericită că am această oportunitate de-a le viziona pe Youtube. Însă ori de câte ori timpul îmi permite şi mi se deschide o oportunitate, ” emigrez”, cum spun eu uneori, în metropolele mai mari ale ţări noastre şi mă răsfăţ cu spectacole de balet, ce nu le pot vedea în oraşul meu.
      Îţi mulţumesc mult, Cristi, pentru gândul ce mi l-ai împărtăşit. O seară minunată îţi doresc. 🙂

      Apreciază

  8. Wunderschön auch dir Text liebe Grüße und danke für deinen Besuch.Wünsche dir ein schönes sonniges Wochenende.Gruß und Freundschaft.Gislinde

    Apreciază

    • Vielen Dank, liebe Gislinde. Ich bin sehr froh, dass Sie die Geschichte von Giselle mögen. Es ist mein Lieblings-Ballett.
      Ich wünsche Ihnen einen wundervollen Abend und eine sonnige Wochenende. Mit Freundschaft Ştefania. 🙂

      Apreciază

  9. ane

     /  23/05/2014

    Un balet romantic a compozitorului Adolphe Adam. O povestea de dragoste dintre o fata simpla, Giselle, si un baiat de vita nobila, Albert. Multumesc pentru rasfat, Stefania! 🙂 O zi superba!

    Apreciază

    • Aşa este, Ane. Mie îmi place foarte mult acest balet. Povestea de dragoste a Gisellei este frumoasă, însă finalul este trist.
      Mă bucur nespus de mult că îţi place, Ane. Îţi mulţumesc mult, pentru gândul ce mi l-ai împărtăşit.
      O seară minunată îţi doresc, Ane. 🙂

      Apreciază

  10. A graceful indulgence:) Beautiful Stefania! Happy weekend to yo.

    Apreciază

    • Thank you so much, dear Elena.
      I am so glad that you like this ballet that delights my soul whenever I watch it.
      Have a wonderful weekend and you, dear Elena.
      Love and blessings. Big hugs, Ştefania. 🙂

      Apreciază

  11. Foarte frumoasa alegerea ta. Balerinele – o lume fascinanta, plina de gratie si sensibilitate. Dar cate eforturi dureroase sunt in spatele acestor fiinte minunate…
    Iti doresc o zi frumoasa, draga Stefania! 🙂

    Apreciază

    • Îţi mulţumesc mult, Alex, pentru aprecierea ta care mă bucură foarte mult. Într-adevăr, balerinele, au în spate sute de ore de antrenamente chinuitoare, iar ca să ajungă la graţia şi fineţea mişcărilor îşi sacrifică picioarele, care ajung să arate oribil, pline de vânătăi şi bătături şi suportă dureri greu de imaginat, pentru că poantele deformează picioarele pentru totdeauna şi totul de dragul artei. Sunt graţioase şi pasionale iar eu când le privesc pe scenă, îmi par a fi nişte fulgi ce plutesc în aer şi tare dragi îmi sunt.
      O seară minunată îţi doresc, Alex şi un week-end superb! 🙂

      Apreciază

  12. Giselle este o poveste frumoasă și emoționantă iar balerinele sunt grațioase și în picturi și în baletul atât de frumos realizat. Îți doresc o seară plăcută și o duminică frumoasă !

    Apreciază

    • Mă bucur nespus de mult, Georgeta că şi ţie îţi place acest balet romantic, care mie îmi place foarte mult.
      Înt-adevăr este foarte bine realizat din punct de vedere teatral şi coregrafic şi cu un decor foarte frumos şi elegant.
      Îţi mulţumesc mult, Georgeta, pentru gândul tău bun pentru mine. O seară minunată şi-o duminică superbă îţi doresc şi eu şi numai bucurii! 🙂

      Apreciază

  13. Superb! mersi Stefania.
    O seara frumoasa, te imbratisez cu drag,

    Liz

    Apreciază

    • Eu vă mulţumesc mult, doamna Liz. Mă bucur nespus de mult că vă place acest balet romantic.
      O seară minunată vă doresc şi eu.
      Vă îmbrăţişez cu mult drag,
      Ştefania 🙂

      Apreciază

  14. So lovely – many thanks for the link for the American Theatre’s Giselle.

    Apreciază

    • Thank you so much, dear simplecherishes. I am so glad that you like this romantic ballet.
      I love so much this ballet.
      Have a wonderful weekend. Love and blessings.
      Big hugs,
      Ştefania. 🙂

      Apreciază

  15. Câtă finețe !

    Apreciază

    • Într-adevăr, delicateţea, gingăşia şi frumuseţea domină!
      Îţi mulţumesc mult, Ina, pentru gândul ce mi l-ai împărtăşit.
      O seară minunată îţi doresc şi numai bucurii! 🙂

      Apreciază

  • jj
  • maxima zilei

    Nu-ţi judeca aproapele, înainte de a te afla în locul lui.
  • jj
  • Gravatar

  • Ce-i viaţa aceasta ? Părere? Mister? Un şir de contraste? Un petic de cer? Un vis ce sfârşeşte când e mai frumos? O trecere în goană spre locul de jos?...
  • jj
  • Madeleine Jeanne Lemaire  (1845-1928)

    Madeleine Jeanne Lemaire (1845-1928)

  • „Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi.” — Mihai Eminescu
  • „Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul.” — Mihai Eminescu
  • „Egalitatea nu există decât în matematică.” — Mihai Eminescu
  • „Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.” — Mihai Eminescu
  • „Căci moarte nu există, și ce numești tu moarte, e-o viață altfel scrisă în sfânta firii carte.” — Mihai Eminescu
  • Hans Dahl (1849-1937)

  • jj
  • Nimic din ce dă inima nu se pierde, ci este păstrat în inimile altora.
  • „Când îţi faci un nou prieten, nu-i uita pe cei vechi.”  ~ Erasmus
  • Timpul nu aşteaptă pe nimeni !
  • Trecutul nu mai este în mâinile tale, iar viitorul nu este încă al tău. Momentul de faţă este singurul timp care îţi aparţine. Foloseşte-l cu chibzuinţă .
  • " Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi" - Nicolae Steinhardt
  • Numai vezi să nu faci rău, în timp ce vrei să fii de folos.~ Ovidius
  • Când ai avut un eşec, felicită-te pentru încercare. Apoi, ridică-te şi mai încearcă odată!
  • Când eşti umil, ai la dispoziţie sfatul şi îndrumarea celorlalţi. Când eşti mândru, trebuie să te limitezi doar la înţelepciunea ta.
  • Uneori, într-adevăr, ajunge un sărut. Un ”Te iubesc”, chiar şi doar şoptit. Un ”Multumesc”. O apreciere sinceră. Este atât de uşor să faci fericit pe cineva. Atunci, de ce nu o facem?
  • Împarte-ţi fericirea cu alţii şi se va înmulţi.
  • Fă din odihnă şi din zâmbet rege. - Leonardo da Vinci
  • "Să nu legi niciodată prietenie cu omul pe care nu-l poţi respecta." "Să nu fii niciodată prieten cu cel pe care nu-l poţi suferi." ~Charles Darwin
  • „Cel mai periculos lucru este să supraestimezi persoanele care te subestimează.” — Michelle Rosenberg
  • Bessie Helstrom (1874-1966)

    Bessie Helstrom (1874-1966)

  • Pagini

  • jj
  • jj
  • Articole recente

  • Cele mai bune articole și pagini

  • maci
  • jj
  • have a great day
  • jj
  • jj
  • Melodia zilei

    .................................................................... jj
  • Poezia zilei

    .................................................................... jj
  • jj
  • Top click-uri

  • Meta

  • Blog Stats

    • 482.492 hits
  • Clara von Sivers (1854-1924)

    Clara von Sivers (1854-1924)

  • jj
  • Flickr Photos

  • Arhive

  • Follow Ştefania's on WordPress.com
  • jj