Tizian Vecellio da Cadore

Tizian Vecellio da Cadore este unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor. Era unul din cei patru giganti ai Renaşterii italiene, Tizian, Leonardo, Rafael şi Michelangelo.
Tizian în timpul vieţii sale a fost numit „Regele regilor si pictorul pictorilor”

Nu se cunoaște data exactă a nașterii artistului; se presupune că s-ar fi născut între 1488 și 1490 la Pieve di Cadore, în Munții Dolomiți. Tatăl său avea diverse funcții publice, printre care aceea de căpitan al miliției locale și inspector minier. Când avea în jur de 10 ani, Tiziano este trimis împreună cu fratele său Francesco la atelierul lui Sebastiano Zuccato din Veneția, pentru a deprinde arta mozaicului. Nu va rămâne totuși multă vreme aici și nici, mai târziu, în atelierul lui Gentile Bellini, căci „nu putea suporta stilul sec și elaborat al acestuia” (Lodovico Dolce). Doar la atelierul lui Giovanni Bellini (fratele lui Gentile), Tiziano va rămâne câțiva ani. Acolo îl întâlnește pe pictorul Giorgio da Castelfranco, cunoscut sub numele de Giorgione, cu care va colabora, învățând atât de mult de la acesta, încât criticii ezită, neștiind căruia dintre ei să-i atribuie paternitatea unor pânze din acea perioadă. În anul 1508, Giorgione îi cere lui Tiziano să-l ajute la pictarea frescelor de la Fondaco dei Tedeschi. Începe să primească el însuși comenzi și în 1511 pictează trei fresce pentru Scuola di Sant’Antonio din Padova și tabloul „Cristos pe drumul Calvarului”. În anul 1513, cardinalul Pietro Bembo, om de cultură umanist, îl chiamă la Roma. Tiziano știe să profite de această ocazie, înștiințează autoritățile venețiene că ar prefera să rămână în oraș și, – la moartea lui Giovanni Bellini în 1516 – fu numit succesorul lui în funcția de pictor oficial al Republicii Veneția. Avea pe atunci numai 25 de ani.

În Veneția pictează multe portrete, fascinante redări ale frumuseții feminine surprinse în ipostaza Florei sau a Salomeei, precum și „Înălțarea Fecioarei”, o pânză de dimensiuni vaste, integrată în interiorul bisericii călugărilor franciscani din Frari.
Între timp, Alfonso d’Este îi comandă trei tablouri pe teme mitologice: „Bachus și Ariadna”, „Sărbătoarea lui Venus” și „Bachanala”. Artistul va lucra mai mulți ani (1518-1523) la aceste „poeme” – după cum le numește – fără a neglija alte comenzi și tematici.

În anii 1523-1525 se duce în câteva rânduri la Ferrara, unde cunoaște pe Federico II Gonzaga, marchiz de Mantova, și pe Isabella d’Este, muza și mecena artiștilor. În Ferrara, Baldasare Castglione scrie „Curteanul” – operă care va fi studiată apoi în întreaga Europă apuseană. După devastarea Romei („Sacco di Roma”) de către armatele imperiale ale lui Carol Quintul în 1527, mulți fugari sosec la Veneția.

Printre ei se află vestitul arhitect Jacopo Dansovino și exegetul Pietro Aretino, cel mai „caustic” condei al Italiei. Amândoi vor deveni prietenii cei mai apropiați ai lui Tiziano.
În anul 1525, Tiziano se căsătorește cu Cecilia Soldano, fiica unui bărbier, de la care are doi fii, pe Pomponio și Orazio. Când în 1930 se naște fiica Lavinia, soția sa se îmbolnăvește și moare.

În anul 1530, papa recunoaște supremația lui Carol Quintul și-i așează pe cap coroana de fier a împăraților romani. Grație intervențiilor lui Aretino, lui Tiziano i se încredințează în 1548 sarcina de a face portretul suveranului.

Se spune că împăratul admira atât de mult arta lui Tiziano, încât – în timp ce îi poza – s-a aplecat să ridice pensula care îi căzuse artistului din mână, zicând: „Tiziano este demn să fie slujit de un Cezar; suntem în posesia mai multor principate, dar avem un singur Tiziano”. Vreme de un sfert de veac, Tiziano va lucra pentru Carol Quintul. Primește în schimb bani, privilegii și titlul de conte al imperiului. Când în 1556 împăratul abdică pentru a se retrage în mănăstirea din Yuste, printre puținele lucruri pe care le va lua cu sine se află și tablourile lui Tiziano.

În rândul curților princiare la care are acces intră și Urbino. Pentru principele della Rovere execută minunatul nud „[Venus din Urbino”][1]. Tiziano pictează aproape totul: portrete, peisaje, scene mitologice debordând de erotism și scene religioase. În anul 1545 pleacă la Roma, unde pictează portretul Papei Paul al III-lea și obține cetățenia „Cetății Eterne”. Curând se întoarce totuși la Veneția. Acum artistul pictează mai mult pentru sine, pânze minunate, care anunță pictura generațiilor viitoare. În 1566, este ales membru la „Accademia del Disegno di Firenze”, împreună cu Andrea Palladio și Jacopo Tintoretto.

Tiziano moare pe 27 august 1576, în timpul epidemiei de ciumă. Ca urmare a deciziei Senatului, în pofida prevederilor de igienă, scapă de groapa comună și este înmormântat lângă biserica „Santa Maria dei Frari” din Veneția.

Tiziano dezvoltă un stil personal al culorilor, care veneau aplicate în mod rapid, câteodată imprecis, fără desene pregătitoare: rezultatul este o expresivitate directă, figurile sunt mai vii și reale. Este unul din cei mai prestigioși portretiști și cu siguranță cel mai influent. Adesea introduce accesorii, un câine sau un instrument muzical, iar atitudinea personajelor sale este foarte naturală. Femeile reprezentate sunt frumoase și senzuale, cu păr lung care cade pe spinarea nudă, într-un cadru simbolic sau alegoric. Pictura „Venus la oglindă” demonstrează ce efect coloristic reușește Tiziano să obțină folosind o paletă de culori redusă. Cu acest tablou, Tiziano participă la o dezbatere pe tema artei: muzica ar trebui să fie de același rang și de aceiași importanță pentru om ca frumusețea vizuală, reprezentată de artele frumoase.

Anunțuri
Articol următor

12 comentarii

 1. Genial intr-adevar!

  Apreciază

  • Stefania

    /  9 Februarie 2012

   Ma bucur Cristi ca iti place. Daca pe perioada vietii, Tizian era numit “Regele regilor si pictorul pictorilor” eu il numesc „geniul geniilor”

   Iti multumesc mult Cristi pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O seara minunata iti doresc! 🙂

   Apreciază

 2. convietuire

   /  9 Februarie 2012

  Cât de bine a redat inima pe chip….

  Apreciază

  • Stefania

    /  10 Februarie 2012

   Foarte frumoasa remarca ta Oana. Titian picta cu inima si punea parte din sufletul lui in fiecare pictura in fiecare personaj de aceea picturile lui par atat de reale.

   Iti multumesc mult Oana pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O seara minunata iti doresc! 🙂

   Apreciază

 3. Stefan

   /  9 Februarie 2012

  tu ai încercat să pictezi ? dacă îţi plac atât de mult, poate ai face treabă bună. pasiunile trebuie dezvoltate.
  frumoase întradevăr picturile

  Apreciază

  • Stefania

    /  10 Februarie 2012

   Ma bucur tare mult ca iti plac picturile Stefan! 🙂
   Da, am incercat si am pictat, mai mult in acuarele, dar acum nu-mi prea ajunge timpul si nu e vina lui, ci a mea, poate nu mi-l stiu eu gestiona suficient de bine…

   Iti multumesc mult pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O seara minunata iti doresc Stefan! 🙂

   Apreciază

 4. Foarte expresive! Imi plac mult! 🙂

  Apreciază

  • Stefania

    /  10 Februarie 2012

   Ma bucur tare mult pentru ca iti plac picturile, diverse. Pentru mine pur si simplu sunt „esenta” care-mi confera o stare de confort, de pace si frumos.

   Iti multumesc mult pentru gandul ce mi la-i impartasit. O seara minunata iti doresc, diverse!:)

   Apreciază

 5. weekend placut si linistitor, armonios ca in picturile din poatare! 🙂

  Apreciază

  • Stefania

    /  11 Februarie 2012

   Ma bucur tare mult pentru ca iti plac picturile Adi si iti aduc o unda de armonie in suflet.

   Iti multumesc mult Adi pentru gandul ce mi l-ai impartasit. Un week-end minunat insorit si linistit iti doresc si eu! 🙂

   Apreciază

 6. Minunate picturi! Ce mare artist! Ne-ai oferit un prilej bun de a admira frumosul atât în forma vizuală, cât şi sonoră.
  O duminică frumoasă, Ştefania! 🙂

  Apreciază

  • Stefania

    /  12 Februarie 2012

   Ma bucur tare mult ca iti plac picturile Alex, intr-adevar Titian este unul din cei mai mari artisti italieni al tuturor timpurilor si ma bucur ca ceea ce ai gasit aici, in coltisorul meu, ti-a incantat sufletul si privirea cu frumos. Toate acestea imi incanta si mie sufletul si mi-l incarca de frumos.

   Iti multumesc mult pentru gandul ce mi l-ai impartasit… O duminica minunata si insorita iti doresc si eu Alex si-o noua saptamana plina de reusite si bucurii! 🙂

   Apreciază

 • jj
 • Best Song – Finala Eurovision România 2017

  .................................................................... jj .................................................................... jj
 • maxima zilei

  Nu-ţi judeca aproapele, înainte de a te afla în locul lui.
 • jj
 • Doyen Gustave
 • Ce-i viaţa aceasta ? Părere? Mister? Un şir de contraste? Un petic de cer? Un vis ce sfârşeşte când e mai frumos? O trecere în goană spre locul de jos?...
 • jj
 • Madeleine Jeanne Lemaire (1845-1928)

  Madeleine Jeanne Lemaire (1845-1928)

 • „Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi.” — Mihai Eminescu
 • „Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul.” — Mihai Eminescu
 • „Egalitatea nu există decât în matematică.” — Mihai Eminescu
 • „Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.” — Mihai Eminescu
 • „Căci moarte nu există, și ce numești tu moarte, e-o viață altfel scrisă în sfânta firii carte.” — Mihai Eminescu
 • Hans Dahl (1849-1937)

 • Ştefania

 • jj
 • Nimic din ce dă inima nu se pierde, ci este păstrat în inimile altora.
 • „Când îţi faci un nou prieten, nu-i uita pe cei vechi.”  ~ Erasmus
 • Timpul nu aşteaptă pe nimeni !
 • Trecutul nu mai este în mâinile tale, iar viitorul nu este încă al tău. Momentul de faţă este singurul timp care îţi aparţine. Foloseşte-l cu chibzuinţă .
 • " Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi" - Nicolae Steinhardt
 • Numai vezi să nu faci rău, în timp ce vrei să fii de folos.~ Ovidius
 • Când ai avut un eşec, felicită-te pentru încercare. Apoi, ridică-te şi mai încearcă odată!
 • Când eşti umil, ai la dispoziţie sfatul şi îndrumarea celorlalţi. Când eşti mândru, trebuie să te limitezi doar la înţelepciunea ta.
 • Uneori, într-adevăr, ajunge un sărut. Un ”Te iubesc”, chiar şi doar şoptit. Un ”Multumesc”. O apreciere sinceră. Este atât de uşor să faci fericit pe cineva. Atunci, de ce nu o facem?
 • Împarte-ţi fericirea cu alţii şi se va înmulţi.
 • Fă din odihnă şi din zâmbet rege. - Leonardo da Vinci
 • "Să nu legi niciodată prietenie cu omul pe care nu-l poţi respecta." "Să nu fii niciodată prieten cu cel pe care nu-l poţi suferi." ~Charles Darwin
 • „Cel mai periculos lucru este să supraestimezi persoanele care te subestimează.” — Michelle Rosenberg
 • Bessie Helstrom (1874-1966)

  Bessie Helstrom (1874-1966)

 • Pagini

 • jj
 • jj
 • Articole recente

 • Cele mai bune articole și pagini

 • maci
 • jj
 • have a great day
 • jj
 • jj
 • Melodia zilei

  .................................................................... jj
 • BEST ROMANIAN SONG

  .................................................................... jj
 • BEST ROMANIAN SONG

  .................................................................... jj
 • Best song of summer

  .................................................................... jj .................................................................... jj
 • Poezia zilei

  .................................................................... jj
 • jj
 • Top click-uri

 • Meta

 • Blog Stats

  • 387,163 hits
 • Clara von Sivers (1854-1924)

  Clara von Sivers (1854-1924)

 • jj
 • Flickr Photos

 • Arhive

 • Follow Ştefania's on WordPress.com
 • jj
%d blogeri au apreciat asta: