Bartolomé Estebán Murillo

Bartolomé Estebán Murillo (Sevilia, 31 decembrie 1617 – Cádiz, 3 aprilie 1682) a fost un pictor spaniol al sec. al XVII-lea. Este una dintre cele mai importante figuri ale picturii baroce spaniole.

Ultimul din cei 14 copii ai unei familii. Tatăl său, Gaspar Esteban, era un bărbier-chirurg, mama sa se numea María Pérez Murillo, Bartolomé a luat numele ei pentru semnarea operelor sale. La moartea părinților, cum era încă un copil, a fost crescut de o soră mai mare, Ana, căsătorită și ea cu un bărbier-chirurg pe nume Juan Agustín de Lagares, cu care Bartolomé a avut o relație foarte bună.

S-a format în atelierul lui Juan Castillo, unde a cunoscut pictura flamingă. Din păcate nu se știe nimic despre călătoriile sale în afara Spaniei: se crede că Murillo a cunoscut acest tip de pictură datorită faptului că Sevilia era – în acel timp – un important centru comercial și aceasta a înlesnit contactele populației băștinașe cu negustorii din nordul Europei.

Primele sale opere au fost influențate de Zurbarán, Ribera și de Alonso Cano, opere de mare realism și cu un stil deosebit care însă, cu timpul, a suferit o evoluție remarcabilă. Tablourile sale au căpătat importanță și datorită faptului că ele coincideau cu gustul burghez și aristrocratic mai ales în tematicile religioase.

În 1645 a pictat 13 pânze pentru chiostrul bisericii San Francisco el Grande din Sevilia; acestea se numără printre pânzele care i-au adus cea mai mare faimă.
S-a căsătorit în același an cu Beatriz Cabrera, cu care va avea, în final, 9 copii. Realizarea celor două tablouri pentru Catedrala din Sevilia au constituit pentru el izvorul inspirației și al specializării în cele două tematici, care i-au adus cea mai mare notorietate: nenumăratele «Preacurata cu Pruncul» și «Imaculata».

După o perioadă de ședere la Madrid între 1658 și 1660, se întoarce în orașul natal, Sevilia, unde intervine în fondarea Academiei de Picturi din Sevilia, împărțind conducerea acesteia cu Herrera el Mozo. În această perioadă de maximă activitate a primit însărcinări importante în orașul său natal: pala pentru mănăstirea Sfântului Augustin, tablourile pentru biserica Santa Maria la Blanca, pala cea mare și capelele laterale ale bisericii mănăstirii franciscanilor capucini, pe care le-a terminat în 1665.

Frescele Bisericii Capucinilor din sevilia au fost salvate de la distrugere în perioada invaziei franceze din timpul Războiului spaniol de Independență iar mai apoi au fost restaurate de pictorul sevilian Joaquín Bejarano; drept mulțumire, călugării capucini i-au dăruit pânza centrală a palei principale, Extazul de la Porțiuncula a Sfântului Francisc de Assisi, în prezent conservată la Wallraf-Richartz-Museum din Köln.

Murillo este cunoscut și pentru tablourile sale reprezentând fetițe și copii: de la candoarea Fetițelor cu flori la realismul viu al copiilor străzii, a pruncilor de țigani și de cerșetori, lucrări ce constituie un interesant și bogat material pentru studiul vieții populare al epocii. După o serie de lucrări dedicate parabolei Fiului risipitor, a început decorarea bisericii mănăstirii capucinilor din Cádiz, Nuntirea mistică a Sfintei Ecaterina din Alexandria, operă rămasă neterminată din cauza accidentului survenit.

Într-adevăr, în 1681, pe când lucra sus pe schele, s-a prăbușit în gol căzătura i-a adus moartea după câteva luni de suferință. S-a stins din viață pe 3 aprilie 1682.

Anunțuri
Articol anterior

18 comentarii

 1. arta la cel mai înalt nivel! superb acest memento!
  Videoclipul este exceptional si melodia o blânda adiere în aceasta zi geroasa de iarna!
  Sa ai o duminica minunata, Stefi draga!

  Apreciază

  • Stefania

    /  5 Februarie 2012

   Ma bucur foarte mult ca va place doamna Carmen. Eu nu ma mai satur sa admir aceste capodopere de arta care pur si simplu m-au coplesit.
   Va multumesc mult pentru gandul ce mi l-ati impartasit… O duminica minunata va doresc doamna Carmen si o noua saptamana pline de reusite si bucurii! 🙂

   Apreciază

 2. Exceptional! Ramai fara cuvinte privind asemenea capodopere. 🙂

  Apreciază

  • Stefania

    /  5 Februarie 2012

   Ma bucur mult de tot Cristi ca iti plac aceste capodopere. Eu intotdeuna cand ma aflu in fata lor, gandul ma duce si in spatele lor, la omul care le-a creat, la mainile lui de aur si harul cu care a fost binecuvantat de Marele Creator, la cata munca depune pentru a le putea realiza, incat noi sa ne putem bucura in tihna si sa ne umplem sufletul de frumos.

   Iti multumesc mult pentru gandul care mi l-ai impartasit. O duminica minunata si o noua saptamana plina de reusite si bucurii iti doresc Cristi! 🙂

   Apreciază

 3. Îmi place mult Murillo!!
  O după-amiază am zăbovit in Prado.- un fel de statornicire , măcar temporară în alte vremuri.. M-aș mai fi întors, dacă mi-ar mai fi permis timpul..
  Tu aduci lumină și candoare oamenilor,, Ștefania!
  Mulțumesc frumos!
  Să ai o zi curată ca sufletul tău!

  Apreciază

  • Stefania

    /  5 Februarie 2012

   Ma bucur foarte mult doamna Gina ca va place Murillo si ma bucur mult ati avut fericita ocazie sa vizitati muzeul Prado – cred ca e un loc de vis, un loc cu o mare incarcatura sentimentala. Eu nu am fost niciodata din nefericire si nici nu prea sper, dar ma bucur cand pot citi despre el si pot vedea ilustratii despre el in enciclopedii, acum se poate vizita si online – e adevarat nu-i acelasi lucru ca si cand esti prezent la fata locului. Sunt convinsa ca atunci cand o sa va permita timpul o sa-l vizitati din nou.

   Eu va multumesc mult doamna Gina pentru gandurile d-voastra care ma onoreaza si va multumesc mult pentru ele. O duminica minunata va doresc si o noua saptamana plina de reusite si multe bucurii! 🙂

   Apreciază

 4. seara frumoasa si o saptamana superba sa ai Stefania 🙂

  Apreciază

  • Stefania

    /  5 Februarie 2012

   Iti multumesc mult Rokssana pentru gandul ce mi l-ai impartasit si pentru filmuletul cu imagini uluitoare de iarna, acompaniate de cantecul vatului, viscolului gerului si cred ca si al ploii din cand in cand. Trebuie sa recunosc ca auzindu-le glasurile, pe care nu le-am auzit inca anul acesta live, la aceeasi intensitate ca in filmulet, doar asa mai domol, mi-au cam trecut fiori pin tot corpul si in gandul meu mi-am zis „bine ca sunt in casa!” 🙂 Foarte foarte frumos filmuletul, ceva de vis! 🙂

   O seara minunata iti doresc Rokssana si-o noua saptamana plina de reusite si multe bucurii! 🙂

   Apreciază

 5. Unde gasesti toate minunatiile astea?! Superbe! 🙂

  Apreciază

  • Stefania

    /  5 Februarie 2012

   Ma bucur tare mult ca iti plac picturile, diverse. Nu-i nici un secret, de pe harnicutul si bunul google, pentru care ii sunt recunoscatoare lui si oamenilor de bine, care vor ca aceste minunatii cum foarte frumos le numesti si tu, vor sa le vada cat mai multa lume, sa nu stea ascunse, pentru ca atunci n-ar mai avea nici o valoare.

   Iti multumesc mult pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O seara minunata si-o noua saptamana plina de reusite si bucurii iti doresc, diverse! 🙂

   Apreciază

 6. Intotdeauna gasesc imagini minunate pe blogul tau. Superbe picturile!

  Apreciază

  • Stefania

    /  5 Februarie 2012

   Ma bucur tare mult Oana ca iti plac picturile si pentru ca iti place ceea ce gasesti aici, in coltisorul meu. Toate aceste picturi, mie imi incanta si-mi alina sufletul si imi face o infinita placere sa le impartasesc tuturor celor care imi trec pragul.

   Iti multumesc mult pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O seara minunata si-o noua saptamana plina de reusite si bucurii iti doresc Oana! 🙂

   Apreciază

 7. Stefan

   /  6 Februarie 2012

  bună Ştef..
  uite o poezie frumoasă. mie îmi place mult.

  „Cu mult mai tare decât voi,
  E Omul care poartă
  Speranţa moartă-n ochii goi,
  Credinţa-n suflet, moartă.

  Un capăt de speranţă-aveam,
  Voi l-aţi aflat şi l-aţi ucis.
  Zadarnic! Din eternul Neam,
  Am înviat speranţa-vis.

  Credinţa-n viaţă, dram cu dram,
  Mi-aţi omorât-o în dureri
  Dar a-nviat-o-al Vieţii ram
  Ce nu cunoaşte azi, nici ieri.

  Din trupu-mi, carne-aţi sfâşiat
  Şi oasele mi-aţi tras pe roţi,
  De vraja Vieţii, înviat,
  Eu vă privesc în ochi pe toţi.

  Zdrobit, în pulbere căzut,
  Lovit în sfichiuri de nevoi,
  M-am ridicat cum n-aţi crezut:

  Cu mult mai tare decât voi.”

  Apreciază

  • Stefania

    /  7 Februarie 2012

   Buna Stefan! 🙂
   Iti multumesc mult pentru poezia frumoasa pe care mi-ai impartasit-o.
   Uite inca o poezie frumoasa…
   „E atata frumusete… si atata disperare,
   Si durere la tot pasul… si atata fericire
   O balanta ce se-nclina intre veghe si uitare,
   Cand de-o parte, cand de alta, intre ura si iubire.

   A fi om e bucurie si durere, impreuna.
   Vrei sa dai din plinul vietii celor dragi, si risipesti.
   Nu-ti ramane pentru tine nicio singura farama
   Si ajungi la intrebarea: „Ce inseamna sa iubesti?

   Cui ii trebuie iubire intr-o lume de cosmar,
   Cand la loc de cinste-i ura, si invidia, si raul?”
   Daca treci de clipa asta si gandesti astfel, mai rar,
   Toate trec, dispare frica si departe fuge haul.

   Si te-ndrepti inspre lumina, catre Bunul Dumnezeu,
   Ierti si uiti, si rabzi de toate, cu speranta si-asteptare.
   Intr-o zi, atunci, departe, vei primi si darul tau
   El exista, sa fii sigur! Doar asteapta cu rabdare.”
   poezia Echilibru de Iulia Comaniciu

   O seara minunata iti doresc Stefan! 🙂

   Apreciază

 1. Fernando Vicente « • Gabriela Elena •
 2. colţul cu rock clasic – 11 « Colţu' cu muzică
 3. Spectacol fragil-cartea gheţii « • Gabriela Elena •
 4. NE RECOMANDĂ IV « Hidalgo
 • jj
 • Best Song – Finala Eurovision România 2017

  .................................................................... jj .................................................................... jj
 • maxima zilei

  Nu-ţi judeca aproapele, înainte de a te afla în locul lui.
 • jj
 • Doyen Gustave
 • Ce-i viaţa aceasta ? Părere? Mister? Un şir de contraste? Un petic de cer? Un vis ce sfârşeşte când e mai frumos? O trecere în goană spre locul de jos?...
 • jj
 • Madeleine Jeanne Lemaire (1845-1928)

  Madeleine Jeanne Lemaire (1845-1928)

 • „Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi.” — Mihai Eminescu
 • „Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul.” — Mihai Eminescu
 • „Egalitatea nu există decât în matematică.” — Mihai Eminescu
 • „Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.” — Mihai Eminescu
 • „Căci moarte nu există, și ce numești tu moarte, e-o viață altfel scrisă în sfânta firii carte.” — Mihai Eminescu
 • Hans Dahl (1849-1937)

 • Ştefania

 • jj
 • Nimic din ce dă inima nu se pierde, ci este păstrat în inimile altora.
 • „Când îţi faci un nou prieten, nu-i uita pe cei vechi.”  ~ Erasmus
 • Timpul nu aşteaptă pe nimeni !
 • Trecutul nu mai este în mâinile tale, iar viitorul nu este încă al tău. Momentul de faţă este singurul timp care îţi aparţine. Foloseşte-l cu chibzuinţă .
 • " Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi" - Nicolae Steinhardt
 • Numai vezi să nu faci rău, în timp ce vrei să fii de folos.~ Ovidius
 • Când ai avut un eşec, felicită-te pentru încercare. Apoi, ridică-te şi mai încearcă odată!
 • Când eşti umil, ai la dispoziţie sfatul şi îndrumarea celorlalţi. Când eşti mândru, trebuie să te limitezi doar la înţelepciunea ta.
 • Uneori, într-adevăr, ajunge un sărut. Un ”Te iubesc”, chiar şi doar şoptit. Un ”Multumesc”. O apreciere sinceră. Este atât de uşor să faci fericit pe cineva. Atunci, de ce nu o facem?
 • Împarte-ţi fericirea cu alţii şi se va înmulţi.
 • Fă din odihnă şi din zâmbet rege. - Leonardo da Vinci
 • "Să nu legi niciodată prietenie cu omul pe care nu-l poţi respecta." "Să nu fii niciodată prieten cu cel pe care nu-l poţi suferi." ~Charles Darwin
 • „Cel mai periculos lucru este să supraestimezi persoanele care te subestimează.” — Michelle Rosenberg
 • Bessie Helstrom (1874-1966)

  Bessie Helstrom (1874-1966)

 • Pagini

 • jj
 • jj
 • Articole recente

 • Cele mai bune articole și pagini

 • maci
 • jj
 • have a great day
 • jj
 • jj
 • Melodia zilei

  .................................................................... jj
 • BEST ROMANIAN SONG

  .................................................................... jj
 • BEST ROMANIAN SONG

  .................................................................... jj
 • Best song of summer

  .................................................................... jj .................................................................... jj
 • Poezia zilei

  .................................................................... jj
 • jj
 • Top click-uri

 • Meta

 • Blog Stats

  • 387,163 hits
 • Clara von Sivers (1854-1924)

  Clara von Sivers (1854-1924)

 • jj
 • Flickr Photos

 • Arhive

 • Follow Ştefania's on WordPress.com
 • jj
%d blogeri au apreciat asta: