uniţi pe vecie

Din cele mai vechi timpuri există credinţa comună că un lucru care erodează relaţia dintre părinţi şi copiii lor este  prăpastia dintre generaţii sau cu alte cuvinte,  refuzul  de compromis de la oricare dintre cele doua părţi.  De multe ori am citit,  am auzit,  am trăit şi am  văzut  lucruri care arată  legătura frumoasă  şi responsabilitatea  părinţilor pentru copiii lor: iubirea necondiţionată; nenumărate sacrificii; ani de învăţături şi explicaţii   de care avem nevoie în primii ani. Ei ne  ajută să facem distincţie între bine şi rău;  ne sprijină în oricare moment plăcut sau neplăcut;  ne ascultă când vorbim non-stop;  ne arată sensul nostru în viaţă şi ne protejează. Ei caută în cel mai bun mod posibil  să  ne îndeplinească toate nevoile noastre, oprindu-se complet de la poftele lor.  Pentru noi,  părinţii, devin îngerii noştrii păzitori  care  nu fac nimic greşit şi nu comit păcate.

Dar pe măsură ce creştem şi ajungem la  vârsta adolescenţei, cinic, punctul nostru de vedere asupra lumii se schimbă şi transformăm aceste fiinţe supra-naturale, părinţii noştrii, îngerii noştrii, în  oameni normali, la fel ca toată lumea din jurul nostru.  Apoi, am vrea să rupem vraja copilăriei,  nu ne mai considerăm imaturi. Atunci când ne forţează să mâncăm  dimineaţa înainte de a merge la şcoală; sau atunci când ne sărută pe frunte înainte de a pleca la un examen, ni se pare gestul  prea copilăresc. Deja  ne jenăm când intră în camera noastră,  noi fiind ocupaţi cu prietenii noştrii, începând să ne  de-a stafturi părinteşti. Cu timpul, perspectiva noastră faţă de fiecare acţiune a părinţilor noştrii se schimbă şi considerăm că cel mai bun lucru pentru noi este  să devenim independenţi,  pentru că atunci nimeni nu ne va mai întreba: unde mergem, – cu cine mergem, – ce facem. Şi nimeni nu ne va mai ţine predici despre ce şi cum trebuie să facem.

Uneori simt că facem  o mare greşeală plasându-i pe părinţii noştrii în aceeaşi categorie de ai “ignora”,  ignorând sfaturile lor.  Ciudat este că nu-mi dau seama de acest lucru numai atunci  când ajung într-un impas şi când  alerg repede la mămica şi mă ghemuiesc în braţele dumisale  pentru că am nevoie de căldura şi gingaşia dumisale,  de  sfaturile, de sprijinul şi încurajările dumisale. Apoi  regret foarte mult că  nu am ascultat-o înainte de a ajunge în impas  şi am mustrări de conştiinţă.

Ei bine,  se mai întâmplă şi altceva, atunci când ajungem noi la vârsta adolescenţei, când ei se cred super–inteligenţi şi pe deplin conştienţi  că ştiu totul  despre ceea ce se întâmplă în lume, iar uneori această  atitudine  insuportabilă a lor  devine o problemă  pentru noi. M-am confruntat cu această atitudine de milioane de ori până acum.  Eu nu pot să tac întotdeauna, atunci când indiferent  de ce fac, este greşit  şi îndrăznesc să-mi spun punctul de vedere şi să  argumentez că nu am greşit,   dar uneori  mă confrunt cu  aceeaşi idee  definitivă:  eşti prea tânără şi greşeşti.

Niciodată nu spune ceva atunci când eşti supărat! Sună a cliseu, dar este adevărat!

Diferenţa dintre generaţii  este doar o scuză atunci când  este vorba de relaţiile dintre copii cu părinţi posesivi. În general în aceste relaţii există mereu tensiune şi furie. Furia declanşându-se  asemeni unui vulcan în erupţie care  aruncă lavă fierbinte, cenuşă şi mult fum.  Nimic pozitiv, nimic constructiv nu este  în aceste relaţii, doar neîntelegeri.  Aceşti părinţi posesivi ar trebui sa-şi recunoască greşeala şi să  lase copilul să decidă  singur  ce vrea să facă, nu să-i dicteze ce să facă, doar să-l îndrume.

Ai ceva de spus?  Spune politicos, fără  furie!

Părinţii întotdeauna  au fost şi sunt întelegători orice s-ar întâmpla, pentru că între ei şi copiii lor există cea mai puternică legătură, legătura de sânge,  care-i uneşte pe vecie. Ei fac concesii  pe care noi rar le vedem;  ei se schimbă, dar rareori apreciem eforturile lor.  De fapt ei nu vor să intre în interiorul lumii noastre, vor doar să ne  deschidă ochii şi să ne arate că am pornit pe un drum greşit.

Ca relaţia  copil–părinte,  să fie una  armonioasă,  trebuie ambele părţi să facem compromisuri,  ambele părţi  avem nevoie să ne exprimăm opiniile  şi fiecare să înţelegem situaţia celuilalt  şi fiecare să lase în plan secund interesul lui propriu. Aici nu e nevoie de  dus o luptă, nu este nevoie de  victorioşi sau învinşi. Este nevoie de  a intării  relaţia cât mai mult posibil, deoarece  această relaţie este non-profit. Ea este cea mai bună  şi  mai  pură  dintre toate relaţiile.  Trebuie s-o preţuim,  pentru ca mai târziu,  să fim copleşiţi de amintiri frumoase.

Mulţumesc lui Dumnezeu,  sunt o norocoasă– găsesc întotdeauna înţelegere şi sprijin  la mămica şi sora mea.

Anunțuri

16 comentarii

 1. experienta de orice fel imbraca si forma anilor, iar bunele intentii nu trebuie in multe cazuri puse la indoiala. dar asta doar pt ca unii parinti sunt depasiti de varsta, functia, atributiile pe care trebuie sa le indeplineasca si desi adulti prin prisma varstei nu etaleaza nimic altceva decat greseli si iar greseli, de regula asimilate copilariei!
  dar, noroc ca proportia exceptiilor nu e semnificativa!

  dj bobo-together forever

  Apreciază

  • poorbuthonest

    /  13 Iunie 2011

   Subscriu celor spuse de tine a-z.
   Hai sa-ti mai marturisesc ceva. Mamica mea era foarte severa cu noi ( conjunctura a facut ca ea sa ne creasca singura), dar nu posesiva, nu agresiva nici verbal nici fizic, dar avea cuvintele foarte grele. Nu aveai nevoie sa fi batut, atunci cand faceai greseli copilaresti, pentru ca doar de-astea faceam, iti era indeajuns sa-ti spuna un cuvant care te patrundea prin toate celulele corpului de-ti ajungeau pana in maduva oaselor , iar acea greseala, niciodata nu o mai repetam. Nu era absurda. Dar niciodata nu m-am suparat pe ea si nici ea pe noi, pentru ca acel cuvant il spunea cu atata calm, iar apoi, ne explica tragedia care se putea intampla, incat intotdeauna dupa ce ne tinea morala, ramaneam prietene ca si cum nimic nu ar fi fost. Dar durerea cuvintelor calme ale ei, le simteam mult timp dupa si chiar si acum le simt.

   Iti multumesc mult mult a-z pentru gandurile tale si pentru melodie 🙂

   O noapte linistita iti doresc a-z 🙂

   Apreciază

 2. preocupare adanca pentru oameni, ajutorare a lor induce din start faptul ca studiat-ai psiho-pedagogia, sau gresesc?
  adica, pe langa automustrarea de care ai pomenit legata fiind de un fost coleg mai timid, sau nu foarte comunicativ de munci, voluntariatul in domeniul despre care ai spus altceva nu-mi dau ca solutie in dilema asta mica.
  sorry ca intreb, nu vreau sa fiu bagacios, indiscret, dar pt ca aici ai spus ca putem vorbi orice, i take my chance si de n-o fi frumos din parte-mi just forget about it and don’t blame me more! ok?

  astea doua-ti plac?
  kate ryan-desenchantee (primul e din ultima silaba e articulat)
  moi lolita- alizee (la fel si aici cu „E”)

  Apreciază

  • poorbuthonest

    /  13 Iunie 2011

   Nu, nu am studiat psiho-pedagogia dar toata aceasta preocupare a mea pentru ajutorarea oamenilor ( impropriu spus ) vine din sufletul meu. Ceva din interior ma indeamna la aceste actiuni, iar daca nu le fac nu am liniste. Asa am fost eu de cand ma stiu… nu stiu de ce…

   Nu trebuie sa-ti cer scuze, daca pot iti raspund daca nu… nu, si consider eu ca nu-i nici o suparare nici pentru tine, nici pentru mine.

   Iti multumesc mult a-z , imi plac foarte foarte mult melodiile… nu cred sa le mai fi ascultat vreodata.

   Apreciază

 3. oasis-don’t look back in anger

  odihna placuta si de maine alte activitati duse la indeplinire! spor si bine peste tot! 🙂

  Apreciază

  • poorbuthonest

    /  13 Iunie 2011

   Iti multumesc mult mult pentru urare la fel si eu ti-o-ntorc inmiit 🙂 si pentru melodie, care eu chiar nu o stiam 🙂 si cred ca niciodata nu l-am ascultat pe Oasis 🙂

   Somn usor si vise frumoase a-z 🙂

   Apreciază

 4. ia uită-teeeeee! și aici muzică bună de luat cu mine pe avion 🙂
  cât despre părinți și copii…Uneori greșim. Și părinții și copiii. judecăm pentru că nu înțelegem deciziile lor sau judecăm pentru că am uitat cum este să fii „ca ei”. Uneori cuvintele sunt greu de îndurat și de uitat. Uneori nu vedem dincolo de pedepse și nu ne învățăm lecția decât când este destul de târziu. E mult de spus despre asta…

  O zi frumoasă 🙂

  Apreciază

  • poorbuthonest

    /  16 Iunie 2011

   Ma bucur mult ca-ti place muzica de aici, din coltisorul meu Agatha, si ma bucur foarte mult, ca sunt oameni, care imi propun sa ascult diferite melodii foarte frumoase… oameni care au cele mai rafinate gusturi pentru muzica. 🙂

   Ai dreptate Agatha… uneori gresim cu totii… dar de cele mai multe ori, noi, unii copii fata de parinti. Ei nu ne judeca, ei ne indruma doar. Insa noi, suntem mult mai duri cu ei, ii judecam pe nedrept si de multe ori ii acuzam, poate chiar involuntar, dar o facem. O facem din furie, atunci cand ne spun adevarul unde si ce am gresit; cand ne dau sfaturi despre cum ar fii mai bine sa facem.

   Da, este foarrte mult de povestit despre relatia copii–parinti.

   Un lucru este cert, sa-i respectam.

   Iti multumesc mult mult Agatha, pentru gandul tau.

   Te imbratisez cu drag si iti doresc o seara minunata 🙂

   Apreciază

   • stai să vezi câte alte mii de greșeli faci ca părinte!!!! acolo să te ții 😀

    Apreciază

    • poorbuthonest

      /  16 Iunie 2011

     Cu siguranta voi face, poate ca multe involuntar, pentru ca eu am sa-mi iubesc foarte mult copilul ( iubesc enorm copii) si de acum mi-e teama sa nu ma transform intr-o mama posesiva… sper sa nu se intample asta. 🙂

     O noapte linistita iti doresc Agatha 🙂

     Apreciază

 5. we kill the world- boney m asa cum il vei gasi in videoclipul foarte bine structurat artistic in maniera palimpsestelor antice intareste lingvisticul cu imagisticul si mai presus de tot exprima un mesaj strong, menit a trezi intelectul din om pana nu-i too late, apropo de neintelegeri disparate intre generatii de semeni, fie dar nu si obligatoriu copiii si parintii lor in discutie!

  iar altceva menit a depasi momentul acesta de seriozitate si asta cu tot impactul de solemnitate cerut de un minimum de simtire demna, iata ce propun pe mai departe spre ascultare unei viitoare iubitoare mamici, asa cum se declara ea inca de pe acum:
  unique 2-” nothing gonna break my stride ” si „do what we please”!
  enjoy listen and stay tuned! 🙂

  Apreciază

  • poorbuthonest

    /  16 Iunie 2011

   Iti multumesc mult a-z pentru melodiile propuse, chiar nu le-am stiut 🙂 Da, declar cu mana pe inima ca voi fi cea mai iubitoare si mai grijulie mamica , insa imi doresc din toata inima sa nu fiu posesiva.

   O noapte linistita iti doresc a-z 🙂

   Apreciază

 6. in prima parte a maternitatii grija fata de prunc si stabilitatea acestuia, caci stii ca incearca sa mearga mai intai „de-a busilea” folosindu-si cele 4 membre din dotare cu care pleaca in explorarea universului inconjurator accesibil, e iminenta si lipsa ei poate dauna grav sanatatii micutului, caci libertatea lasata lui de a fi prea curios iar mamica lui prea „intelegatoare si usor indiferenta” poate scoate la iveala durere multa, iar asta e pacat. ulterior dupa ce copilul intelege cate ceva si accepta ortostatismul, comunicarea e indispensabila stabilirii unei legaturi corecte: mama-copil, educator-invatacel etc.
  iar eu, dupa descrierea ce mi-a parvenit de aici, te cred in stare sa duci la indeplinire o astfel de datorie viitoare. sper ca ajutorul prietenului sufletului tau va face din asta ceva mai putina bataie-de-cap, cum uneori sarcina de a fi parinte este perceputa, iar asta pt ca meriti alaturi nu un semen copulator ci un prieten devotat si sprijin in toate! 🙂

  marry j. blidge & u2- one! enjoy listening it!

  seara frumoasa pe acorduri alese si „munci usori” si maine!
  toate cele bune, Stefy! :):*

  Apreciază

  • poorbuthonest

    /  16 Iunie 2011

   Acum ca mi-ai spus tu stiu 🙂 ( glumesc desigur, sper ca nu te superi ca mi-am permis acest lucru ). Iar comentariul tau imi straneste o intrebarea pentru tine, si numai daca vrei imi raspunzi, nu vreau sa intru cu bocancii in intimitatea ta. Tu ai copii, a-z ?

   Iti multumesc mult mult de tot pentru apreciere, eu sunt convinsa ca sunt in stare sa-mi asum aceste responsabilitati, uriase zic eu .

   ufff, m-au emotionat cuvintele tale 🙂

   O noapte linistita iti doresc, iar maine si-ntotdeauna zile pline de bucurii 🙂

   Apreciază

 7. cum sa ma supar eu cand tu glumesti si deci smile si te binedispui?
  e vara, nu cred sa mai recurgi acum la bocanci, ai face un mare deserviciu picioarelor, deci nici aici nu sunt motive de a ma simti intr-un fel sau altul suparat, deranjat de ceva, asa ca chill! nu-s parinte iti raspund caci ai vrut a sti, iti mai zic ca aseara pe la 23 vazut-am o luna in forma de corn plin de ciocolata brun-inchis, asa redau eu experienta scurta a observarii eclipsei, dar alta dovada in afara cuvantului nu am, telefonul era la incarcat, altfel poate ca as fi surprins momentul si sa-ti fi probat o eventuala curiozitate a ta.

  toate cele bune, somn usor, realizari! 🙂

  Apreciază

  • poorbuthonest

    /  16 Iunie 2011

   Ma bucur mult ca nu te-ai suparat, a-z. 🙂 imi plac glumele. 🙂

   Ma bucur ca tu ai vazut eclipsa, eu din pacate, nu. M-am furisat si cuibarit in lumea viselor. 🙂

   M-as fi bucurat daca ai fi imortalizat momentul si mi l-ai fi aratat 🙂

   Iti multumesc mult pentru gand 🙂

   vise frumoase a-z 🙂

   Apreciază

 • jj
 • Best Song – Finala Eurovision România 2017

  .................................................................... jj .................................................................... jj
 • maxima zilei

  Nu-ţi judeca aproapele, înainte de a te afla în locul lui.
 • jj
 • Doyen Gustave
 • Ce-i viaţa aceasta ? Părere? Mister? Un şir de contraste? Un petic de cer? Un vis ce sfârşeşte când e mai frumos? O trecere în goană spre locul de jos?...
 • jj
 • Madeleine Jeanne Lemaire (1845-1928)

  Madeleine Jeanne Lemaire (1845-1928)

 • „Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi.” — Mihai Eminescu
 • „Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul.” — Mihai Eminescu
 • „Egalitatea nu există decât în matematică.” — Mihai Eminescu
 • „Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.” — Mihai Eminescu
 • „Căci moarte nu există, și ce numești tu moarte, e-o viață altfel scrisă în sfânta firii carte.” — Mihai Eminescu
 • Hans Dahl (1849-1937)

 • Ştefania

 • jj
 • Nimic din ce dă inima nu se pierde, ci este păstrat în inimile altora.
 • „Când îţi faci un nou prieten, nu-i uita pe cei vechi.”  ~ Erasmus
 • Timpul nu aşteaptă pe nimeni !
 • Trecutul nu mai este în mâinile tale, iar viitorul nu este încă al tău. Momentul de faţă este singurul timp care îţi aparţine. Foloseşte-l cu chibzuinţă .
 • " Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi" - Nicolae Steinhardt
 • Numai vezi să nu faci rău, în timp ce vrei să fii de folos.~ Ovidius
 • Când ai avut un eşec, felicită-te pentru încercare. Apoi, ridică-te şi mai încearcă odată!
 • Când eşti umil, ai la dispoziţie sfatul şi îndrumarea celorlalţi. Când eşti mândru, trebuie să te limitezi doar la înţelepciunea ta.
 • Uneori, într-adevăr, ajunge un sărut. Un ”Te iubesc”, chiar şi doar şoptit. Un ”Multumesc”. O apreciere sinceră. Este atât de uşor să faci fericit pe cineva. Atunci, de ce nu o facem?
 • Împarte-ţi fericirea cu alţii şi se va înmulţi.
 • Fă din odihnă şi din zâmbet rege. - Leonardo da Vinci
 • "Să nu legi niciodată prietenie cu omul pe care nu-l poţi respecta." "Să nu fii niciodată prieten cu cel pe care nu-l poţi suferi." ~Charles Darwin
 • „Cel mai periculos lucru este să supraestimezi persoanele care te subestimează.” — Michelle Rosenberg
 • Bessie Helstrom (1874-1966)

  Bessie Helstrom (1874-1966)

 • Pagini

 • jj
 • jj
 • Articole recente

 • Cele mai bune articole și pagini

 • maci
 • jj
 • have a great day
 • jj
 • jj
 • Melodia zilei

  .................................................................... jj
 • BEST ROMANIAN SONG

  .................................................................... jj
 • BEST ROMANIAN SONG

  .................................................................... jj
 • Best song of summer

  .................................................................... jj .................................................................... jj
 • Poezia zilei

  .................................................................... jj
 • jj
 • Top click-uri

 • Meta

 • Blog Stats

  • 388,130 hits
 • Clara von Sivers (1854-1924)

  Clara von Sivers (1854-1924)

 • jj
 • Flickr Photos

 • Arhive

 • Follow Ştefania's on WordPress.com
 • jj
%d blogeri au apreciat asta: